• Naujienos
  • Europos Komisijos apklausa, skirta mažosioms ir vidutinėms įmonėms

    Europos Komisijos apklausa

    Dėl privalomojo KILMĖS ŽENKLINIMO neperdirbtiems maisto produktams ir produktams, sudarytiems iš vienos arba daugiau sudedamųjų dalių, sudarančių daugiau kaip 50 proc. maisto produkto

    Pagal dabartines ES taisykles maisto produktų kilmės nuoroda turėtų būti suteikta, kai jos nebuvimas gali suklaidinti vartotojus dėl produkto kilmės. Šiuo metu privalu nurodyti neperdirbtos jautienos ir jautienos produktų (reikalavimas nustatytas po galvijų spongiforminės encefalopatijos protrūkio), importuotos fasuotos paukštienos, medaus, vaisių ir daržovių, žuvies, kiaušinių, vyno ir alyvuogių aliejaus kilmę. Dėl to susiformavo tam tikri vartotojų lūkesčiai, ir tai yra priežastis, kodėl nuostatų dėl maisto produktų kilmės ženklinimo rinkinys buvo pristatytas naujame Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) Nr 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams.

    Informacijos apie maistą teikimo vartotojams reglamentu nustatytos konkrečios taisyklės dėl maisto produktų savanoriško kilmės ženklinimo ir dėl privalomos tvarkos nurodyti gaminio kilmę fasuotai neperdirbtai kiaulienai, paukštienai, avienai ir ožkienai. Dabar Komisija svarsto galimybę išplėsti privalomą kilmės ženklinimą ir kitiems maisto produktams.

    Atsižvelgdama į tai, šiuo metu Europos Komisija renka nuomones ir pasiūlymus ataskaitai, kuri turi būti pateikta Europos Parlamentui ir Tarybai iki 2014 m. pabaigos.

    Šie pakeitimai dėl ženklinimo apimtų visą tiekimo grandinę nuo gamybos iki pardavimo ir galutinio vartotojo (įskaitant maisto produktus, tiekiamus maitinimo įstaigose) šiose fasuoto maisto produktų kategorijose:

    – neperdirbti maisto produktai (pavyzdžiui, ryžiai ir ankštiniai augalai, kvietiniai miltai, kurie įeina į neperdirbtų maisto produktų sąrašą pagal ES reglamentuojančius įstatymus);

    – vienos sudėties produktai (pavyzdžiui, augalinis aliejus, vaisių sultys, kava, cukrus, pomidorų tyrė, šaldyti vaisiai ir daržovės);

    – sudedamųjų dalių produktai, sudarantys daugiau kaip 50 % maisto produkto (pavyzdžiui, pomidorų padažas, kvietinė duona ar makaronai, tunų konservai).

    Pakeitimai neapimtų mėsos ir pieno gaminių bei produktų, kuriems jau yra taikomi specialieji teisės aktai ir kurie privalo turėti kilmės ženklinimą (medus, vaisiai ir daržovės, neperdirbta žuvis, alyvuogių aliejus, vynas, kiaušiniai, neperdirbta jautiena ir jautienos produktai (pvz., malta jautiena), kiauliena, aviena ir paukštiena).

    Taip pat EK siekia išsiaiškinti:

    • poveikį tiekimo ir maisto gamybos grandinei, atsižvelgiant į išlaidas;

    • administracinį poveikį ūkininkams, prekybininkams, maisto gamintojams ir mažmenininkams;

    • poveikį prekybai, ES rinkoje ir su trečiosiomis šalimis;

    • poveikį įmonių konkurencingumui, įskaitant sąnaudų ir kainų konkurencingumą, gebėjimą atsinaujinti ir pritaikyti inovacinius sprendimus, įmonių tiekimo lankstumą.

    Jūsų įmonė turi galimybę įtakoti rengiamą ES teisės aktą dėl privalomojo maisto produktų kilmės ženklinimo pateikdama savo nuomonę apklausoje. Tai padės suformuoti Europos Komisijos poziciją.

    Apklausą vykdo Enterprise Europe Network (Europos verslo ir inovacijų tinklas), kuriam Lietuvoje atstovauja Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai bei VšĮ „Lietuvos inovacijų centras“.

    Tyrimas, kuriame bus aprašyti šios apklausos analizė ir Komisijos ataskaitos rezultatai, bus vėliau paskelbtas tinklapyje: http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/index_en.htm

    Prašome Jūsų įmonės vadovaujančių asmenų atsakyti į klausimyną ir užpildytą dokumentą atsiųsti el.paštu: irma.taparauskiene@chamber.lt
    iki 2014 m. gegužės 28 d.

    Klausimynas.doc

Skip to content