• Būsimi virėjai ir padavėjai pažino Europos virtuvę

    Rugpjūčio pabaigoje iš stažuotės Kipre grįžo paskutinioji projekto „Europos virtuvė be sienų: iš nuogirdų į realybę“ dalyvių grupė.

    2010-2011 mokslo metais 20 mokinių – būsimų virėjų ir padavėjų-barmenų iš Marijampolės ir Šiaulių profesinio rengimo centrų, Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo bei Kauno prekybos ir verslo mokyklų tobulino savo profesinę kvalifikaciją Islandijoje, Italijoje, Portugalijoje ir Kipre.

    Šio projekto strateginis tikslas – padėti jauniems žmonėms, kilusiems iš mažų miestelių, prisitaikyti prie šiuolaikinės Europos gyvenimo realijų, sugebėti rasti savo vietą ne tik darbo rinkoje, bet bendruomenėje ir visuomenėje.

    Visiems mokiniams stažuotė buvo kupina naujų patirčių – turtinga tų šalių virtuvė, klientų aptarnavimo ypatumai, įspūdžiai iš aplankytų vietovių, patobulinti užsienio kalbų įgūdžiai. Jaunuoliai Kipre dirbo šios šalies turistinio sezono įkarščio metu, tad dabar joks darbas Lietuvoje nebaisus.

    Mokiniai ataskaitose nuoširdžiai džiaugėsi jiems suteikta galimybe ne tik patobulinti savo profesinius įgūdžius, bet ir pamatyti pasaulį. Kaip rašė Kristina Gladaitė, „mano stažuotė prasidėjo ir baigėsi ašaromis“. Pradžioje mergina verkė, nes buvo baugu ir kankino nerimas, o išvažiuojant buvo gaila palikti nuostabią šalį ir jos žmones.

    Projekto patirtis visapusiška – mokiniai įgavo pasitikėjimo savimi, nebebijo kalbėti angliškai, žino, koks darbas laukia ateityje.

    Marijampolės profesinio rengimo centras, vykdęs šį projektą, tikisi, kad Lietuvos virėjų ir padavėjų gretos pasipildys jaunais šauniais darbuotojais, sieksiančiais profesijos aukštumų.

    Šis projektas finansuotas iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Skip to content