• Naujienos
  • Dėl skiepijimo COVID-19 vakcina prioritetinių gyventojų grupių nustatymo

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai kreipėsi į Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę, Sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį ir Ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę dėl prioritetų skiepijant darbuotojus viešojo maitinimo sektoriuje.

    LR Sveikatos apsaugos ministro įsakyme Nr. V-3006 „Dėl skiepijimo valstybės biudžeto lėšomis įsigyjama COVID-19 ligos (Koronaviruso infekcijos) vakcina prioritetinių asmenų grupių nustatymo“ 1.20 punkte numatyta, kad prioriteto tvarka skiepijami „darbuotojai, dirbantys mažmeninės prekybos įmonėse, vykdydami savo funkcijas kontaktuojantys su klientais (kasininkai, salės darbuotojai, apsaugos darbuotojai, kt.); darbuotojai, dirbantys maisto tvarkymo subjektuose, išskyrus viešojo maitinimo įstaigas, tiesiogiai susiję su maisto produktų gaminimu; kiti gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas, išskyrus bendrąsias, vykdantys darbuotojai, kontaktuojantys su kitais asmenimis, kai funkcijų negalima vykdyti nuotoliniu būdu“.

    Siūlome į prioriteto sąrašą įtraukti viešojo maitinimo įstaigų (restoranų, barų ir kt.), viešbučių darbuotojus: ypatingai padavėjus, administratorius ir kitus asmenis, turinčius tiesioginį kontaktą su klientais. Atlaisvinus karantino ribojimus ir suteikus galimybę restoranams ir kitoms viešojo maitinimo įstaigoms dirbti kontaktiniu būdu, šie asmenys turės, o šiuo metu veikiančiose įmonėse jau turi tiesioginį kontaktą su klientais, kaip ir darbuotojai, dirbantys mažmeninės prekybos srityje.

    Vakcinavimas leistų kuo greičiau sumažinti veiklos ribojimus viešojo maitinimo sektoriui, viešbučių teikiamoms maitinimo paslaugoms, užtikrintų darbuotojų motyvaciją, didintų užimtumą bei klientų saugumą.

    Praėjusią savaitę paskelbus galimybę vakcinuoti ne mažiau nei 100 darbuotojų turinčių įmonių darbuotojus, dideliems restoranų, maitinimo įstaigų ar viešbučių tinklams sudaroma prioritetinė galimybė. Vakcinavusios savo darbuotojus didelės šio sektoriaus įmonės viešins, kad jų teikiamos paslaugos yra saugesnės priešingai nei kitose įmonėse. Tokiu būdu yra pažeidžiamos konkurencinės sąlygos smulkesnio verslo atstovams.

    Viešbučių ir restoranų sektoriai yra vieni iš labiausiai nukentėjusiųjų. „Siūlome sudaryti lygias galimybes šiame sektoriuje veikiantiems verslams, kad kuo greičiau visi rinkos dalyviai galėtų teikti saugias ir visapusiškas paslaugas klientams“, – sako Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius.

Skip to content