• Naujienos
  • 2018-ieji: svarbiausi įvykiai

    Sausis

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai, bendradarbiaudami su KTU veikiančia Bloomberg laboratorija, pradėjo skelbti pasaulinių indeksų stebėsenos komentarus. Sausį paskelbtas pirmasis Kauno PPA rūmų prezidento komentaras apie pasitikėjimo ekonomika rodikį. Pranešimai nacionalinei ir regioninei žiniasklaidai platinti per naujienų agentūrą BNS.

    Lietuvos verslo moterų tinklo Kauno regiono grupė dalyvavo LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotoje akcijoje „Knygų kalėdos“. Verslo moterys nupirko ir Kauno apskrities viešajai bibliotekai padovanojo knygų iš pateikto reikalingų skaitinių sąrašo. Už tai verslininkės netrukus gavo asmeninę LR Prezidentės padėką.

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose įsteigtas Teisininkų klubas. Klubo vadove pirmųjų metų kadencijai išrinkta iniciatyvos autorė Aušra Starkutė-Šyvokienė, advokatų profesinės bendrijos „Viliušis ir Astromskis“ teisininkė.

    Vasaris

    Paskelbti rinkos tyrimų bendrovės „Eurotela“ vykdytos verslininkų apklausos duomenys. Per pastaruosius šešis mėnesius labai gerai ir gerai Kauno PPA rūmus vertinančių narių skaičius padidėjo nuo 66 iki 73 proc. Blogų arba vos patenkinamų vertinimų per šį pusmetį sumažėjo nuo 19 iki 12,4 proc., arba beveik 35 proc. Tyrimas atskleidė ir palankesnį ne narių požiūrį į rūmus. 8-10 balais vertinančių įmonių padaugėjo nuo 43 iki 54,9 proc., arba beveik 28 proc. Blogus arba vos patenkinamus balus skyrusių verslininkų sumažėjo nuo 40,3 iki 28 proc.

    Rūmuose pirmą kartą organizuotas naujo formato renginys – Vadovų diena. Didžiausių regiono įmonių lyderiai bendravo tarpusavyje, dalijosi patirtimi, savo verslo naujienomis bei šių metų prognozėmis. Pranešimus vadovams skaitė ekonomistas Žygimantas Mauricas ir strateginės komunikacijos konsultantė Orijana Mašalė.

    „Erasmus jauniesiems verslininkams“ projektas  Ievai Linkutei atvėrė kelius į Italijos mados pasaulį. Ieva pusę metų praleido Italijoje, Umbrijos regione, kašmyro gaminių įmonėje „Pashmere“.

    Rūmai apklausė ir identifikavo 16 įmonių, kurioms dideliais nuostoliais gresia vadinamasis „Metrail“ skandalas. Rūmų atstovai, gindami narių interesus, buvo susitikę su ūkio ministru, dalyvavo PTO organizuotame susitikime su įmonių atstovais. Kauno PPA rūmų atstovas įtrauktas į PTO darbo grupę.

    INNO klubo nariai susitiko su Ilja Laurs,  valdančiu „Nextury Ventures“ rizikos kapitalo fondą. Jis dėstė savo požiūrį į startuolius, investavimo logiką ir rizikas, kriptovaliutas, dirbtinio intelekto perspektyvas ir kt.

    Kovas

    Parodos kalne atidaryta Lietuvos verslo alėja ir Verslo skveras. Trejus metus vykdytas projektas įtrauktas į LR Vyriausybės Šimtmečio dovanų sąrašą. Ceremonijoje dalyvavo beveik 100 verslo, valdžios, socialinių partnerių, žiniasklaidos atstovų. Atidarymo ceremonijos metu rėmėjams buvo įteikti Lietuvos verslo alėjos atminimo medaliai.

    Pirmojoje personalo profesionalų konferencijoje „Kolibris 2018“ beveik 100 dalyvių aptarė personalo valdymo pokyčius per pastarąjį dešimtmetį. Pranešimus skaitė žinomi lektoriai. Konferenciją dešimtmečio proga surengė rūmuose veikiantis Kauno personalo vadovų klubas.

    Vyriausybėje įteikti tradiciniai nacionaliniai apdovanojimai už eksporto plėtrą ir asmeninius nuopelnus. „Lietuvos eksporto prizą“ pelnė UAB „Novameta“. Už svarų indėlį stiprinant šalies ūkį sidabro „Darbo žvaigždė“ įteikta AB „YIT Kausta“ įmonių grupės generaliniam direktoriui Kęstučiui Vanagui.

    Kas jis bus, finansų specialistas technologinės revoliucijos kontekste? Apie tai Kauno finansininkų klubo kvietimu diskutavo verslo, mokslo įstaigų, bankų atstovai.  Išvados: ateityje laukia didesnė takoskyra tarp finansų specialisto ir apskaitininko, kurio funkcijos bus greičiausiai robotizuotos. Strateginiu vadovo partneriu būsiančiam finansų specialistai reikalingos platesnės, universalios kompetencijos.

    Balandis

    Daugiau kaip 40 narių dalyvavo ekskursijoje po Kauno oro uostą, UAB „FL TECHNICS“ lėktuvų remonto bazę ir kt. Kelionių agentūros „Estravel“ vadovė Žydrė Gavelienė supažindino su naujausiomis lietuvių keliavimo tendencijomis,

    Apie aplinkosaugą kaip vieną rizikingiausių korupcijos atžvilgiu sričių diskutavo Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius, STT vadovai, Aplinkos ministerijos atstovai, rūmų tarybos nariai. Tai buvo antroji Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų ir STT surengta diskusija.

    Atvirų durų dienos metu patyrę nariai susidomėjusiems naryste rūmuose pasakojo apie asmeninio ir verslo augimo galimybes aktyvioje bendrystėje, keitėsi kontaktais, išsakė savo sėkmes ir lūkesčius. Po pietų su verslininkais susitiko grupė Seimo narių kauniečių. Tai buvo antras rūmų organizuotas susitikimas su šios kadencijos Seimo nariais kauniečiais.

    Ar Vyriausybės paskelbtos mokesčių politikos ir kitos reformų gairės taps paskatomis verslui ir savivaldybėms kurti naujas darbo vietas? Forumą „Kokia valstybės mokesčių politika skatina verslumą?“ organizavo Kauno rajono savivaldybė ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai.

    Verslo moterų konferencijos „Moteris versle 100/10“ dalyves laišku pasveikino LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Verslo moterų tinklo 10-mečiui skirtame forume Kauno įgulos karinininkų ramovėje dalyvavo daugiau kaip 100 verslininkių iš visos Lietuvos. Visą dieną trukusioje konferencijoje keturiolika žinomų lektorių skaitė pranešimus. Moterų verslininkių susitikimą Kaune vainikavo šventinis vakaras automobilių salone „Lexus Kaunas“.

    Gegužė

    Jei verslui įstatymai bus nenaudingi, tokių įstatymų nebus. Esame ant ekonominio pakilimo bangos ir neturim daryti nieko, kas griautų tokią perspektyvą. Taip susitikime su rūmų nariais, įmonių vadovais kalbėjo Seimo valdančiosios koalicijos lyderis, LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

    Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovas Žilvinas Šilėnas verslo pusryčių metu pateikė išsamius tyrimus apie darbo užmokesčio, tiesioginių užsienio investicijų, pridėtinės vertės vienam gyventojui, nedarbo lygio, migracijos ir kitas tendencijas Lietuvos regionuose.

    Tradiciniame Spaudos baliuje penktą kartą įteikta Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus įsteigta premija ekonomikos temas nagrinėjančiam žurnalistui. Šiemet premijos laureate tapo Prienų ir Birštono laikraščio „Gyvenimas“ ilgametė redaktorė ir žurnalistė Ramutė Šimukauskaitė.

    Įvyko Seimo Kauno krašto bičiulių grupės narių organizuotas susitikimas – diskusija dėl naujos profesinio rengimo reformos įgyvendinimo Kauno mieste ir rajone. Susitikime dalyvavo LR Prezidentūros, Švietimo ir mokslo ministerijos, Kauno miesto profesinių mokyklų ir Kauno PPA rūmų vadovai.

    Suomijoje, Turku mieste, vyko jau 8 metus organizuojamas renginys, skirtas Enterprise Europe Network darbuotojams, „Vikingų dienos“. Rūmai šiame renginyje dalyvauja penktus metus iš eilės. 48 tinklo ekspertams iš įvairių šalių rūmų atstovai pristatė Kauno regiono įmones ir tinklo klientus, ieškančius bendradarbiavimo partnerių.

    Birželis

    Rūmuose lankėsi Europos Parlamento narė Laima Liucija Andrikienė. Susitikime su EP Tarptautinės prekybos komiteto nare buvo diskutuojama apie tarptautinės prekybos iššūkius, ES svarstomą tiesioginių užsienio investicijų patikros mechanizmą, darbuotojų komandiravimo direktyvą, ES ateitį po Brexit’o ir kt.

    Kaune pirmą kartą surengti Kauno augančio verslo apdovanojimai „K.A.V.A. 2018“, kurių metu apdovanotos didžiausią vertę miestui kuriančios devynios įmonės. Kauno PPA rūmai – generalinis renginio partneris. Tarp nominacijų buvo ir rūmų įsteigtoji „Sukurta Kauno mieste“, kuri skirta UAB „Vittamed“. Trijų nominacijų laimėtojai – rūmų nariai: UAB „Telesoftas“, UAB SDG ir UAB „Kautra“.

    Kėdainių atstovybės iniciatyva įvyko rūmų narių susitikimas su Kėdainių rajono savivaldybės meru Sauliumi Grinkevičiumi. Meras pristatė pagrindinius vykdomus investicinius projektus, verslininkai – savo idėjas emigracijos padariniams mažinti, miestui gražinti ir kt.

    Visuotiniame narių forume aptarta, kaip bendruomenė apibūdina pokyčius organizacijoje, ką geriausiai vertina ir ko pasigenda? Vienas svarbiausių klausimų – pasirengimas 2019 m. neeilinei generalinei asamblėjai, kurioje numatoma patvirtinti naujus organizacijos įstatus ir naują prezidento, viceprezidentų ir tarybos narių rinkimų tvarką.

    Rūmai pakvietė jauno verslo atstovus susitikti ir susipažinti su rūmuose veikiančia „Erasmus – jauniesiems verslininkams“ programa.

    Eksportuotojų klubo nariai viešėjo AB „Grigeo“ – vienintelėje Lietuvoje ir vienoje didžiausių popieriaus ir medienos pramonės įmonių grupių Baltijos šalyse.

    Šakių rajone, Sintautų valsčiuje, rūmų ir Šakių atstovybės iniciatyva ir surinktomis lėšomis įamžintas Vasario 16-osios akto signataro Jono Vailokaičio atminimas. Tai buvo vienas iš pasaulio zanavykų susibūrimo „Apkabink savo kraštą“ renginių.

    Lietuvos darbo biržos direktorė Ligita Valalytė rūmų nariams pristatė įstaigos transformaciją į Užimtumo tarnybą.

    Liepa

    Grupė verslininkų dalyvavo verslo misijoje į Kroatiją. Lankytasi Kroatijos Ekonomikos rūmuose, vyko individualūs b2b susitikimai su Kroatijos įmonėmis bei vizitai į stipriausias regiono įmones.

    Rūmų Marijampolės filiale vyko verslo įmonių vadovų susitikimas – diskusija, kurioje dalyvavo LR ūkio ministras Virginijus Sinkevičius bei LR Seimo nariai. Susitikimo metu aptarti Marijampolės regiono vystymo ir muitinės klausimai.

     Rūmuose veikiančio Verslo vadovų klubo nariai susitiko „Volfas Engelman“ studijoje. Bendrovės generalinis direktorius Marius Horbačauskas papasakojo apie bendrovės istoriją ir šiandieną. Seniausiai nepertraukiamai veikiančiai įmonei Lietuvoje, šventusiai 165 metų veiklos sukaktį, rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis įteikė simbolinį deimantą.

    Rugpjūtis

    Jonavos miesto šventėje apdovanoti trečiojo konkurso „Sukurta Jonavoje‘2018“ nugalėtojai: UAB „Jonavos paslaugos“ už paslaugą „Elektroninis internetinis kapinių registras“, MB „Lioli Lioli“ už gaminį „Personalizuotas smėlinukas kūdikiui“, UAB „Plankmara“ už gaminį „Grindys TOP-LAG“.

    Rūmai baigė įgyvendinti projektą, skirtą naujų verslų kūrimui. Įsteigtos 6 naujos įmonės, mokymuose dalyvavo 265 jaunieji verslininkai, suteiktos 235 konsultacijos dėl verslo steigimo, organizavimo, mokesčių, finansavimo, tarptautinės partnerystės ir kitomis temomis. Sukurta platforma www.istartup.eu.

    Rugsėjis

    Startavo nauja Kauno PPA rūmų interneto svetainė chamber.lt. Svetainėje sukurta „Nario zona“, kurioje narių kontaktiniai asmenys turės galimybę jungtis ir tvarkyti joje esančius įmonės ar įstaigos duomenis, skelbti pranešimus – įmonių naujienas, pasiūlymus nariams.

    Rugsėjo 11 d. Kauno regiono plėtros tarybos posėdyje buvo išsamiai pristatyti Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai, jų indėlis į regiono ekonominę ir socialinę plėtrą, strateginės veiklos kryptys. Tarybos nariai apsilankė istoriniame rūmų pastate K. Donelaičio g. 8 ir prezidento B. Žemaičio valdomoje bendrovėje „Novameta“.

    Šaunus ir didelis naujų narių būrys pasveikintas pirmajame Rūmų bendruomenės klubo susitikime, ypatingoje Kauno vietoje – ant Jėzuitų bažnyčios stogo įrengtoje terasoje.

     „Erasmus jauniesiems verslininkams“ programos dalyvė Laura Šimukauskaitė išvyko į beveik 5 mėnesių stažuotę Pietų Italijoje – tobulintis architektūros studijoje Materoje.

    Verslo vadovų klubo nariai numatė pagrindines veiklos kryptis: asmeninis tobulėjimas, kompetencijų augimas, susitikimai su įdomiais, sėkmingais žmonėmis. Po dalykinės diskusijos įmonių vadovai praūžė Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasomis.

    Atvirų durų dienos metu su būsimais nariais kalbėta apie asmeninio ir verslo augimo galimybes aktyvioje bendrystėje, verslo interesų atstovavimą, bendruomenės renginius, vadovų ir specialistų klubus, mokymus, verslo partnerių paiešką ir daugybę kitų veiklų.

    Devynios įkvepiančios ir drąsinančios lietuviškų prekių ženklų kelionės po pasaulį pasakotos pirmą kartą surengtame forume „Kaip lietuviškas prekės ženklas gali tapti pasauliniu?“. Forume susirinko daugiau kaip 400 dalyvių. Jis surengtas parodos „Rinkis prekę lietuvišką“ metu Žalgirio arenos amfiteatre.

    Spalis

    Naujuoju Lietuvos prekybos pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentu išrinktas Benjaminas Žemaitis. Svarbiausi numatomi darbai – organizacijos stiprinimas, konstruktyvus dalyvavimas teisėkūros procesuose, organizacijos žinomumo Lietuvoje ir užsienyje didinimas, verslo įvaizdžio gerinimas visuomenėje.

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidento pareigas iki generalinės 2020 m. asamblėjos pradėjo eiti viceprezidentas, UAB „Liuks“ generalinis direktorius Zigmantas Dargevičius. Z. Dargevičius į rūmų tarybą renkamas penkias kadencijas. Viceprezidentu vietoje Z. Dargevičiaus išrinktas AB „Kauno Baltija“ generalinis direktorius Vidas Butkus.

    MB „Mančo baldai“ greitas ir tvirtas sprendimas tapti Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariu bei įsitraukti į Enterprise Europe Network (toliau – EEN) tinklą  po kelių mėnesių pavirto į pirmą gautą reikšmingos vertės užsakymą.

    Lietuvoje atliktas biurokratijos indekso tyrimas, kurį atliko Lietuvos laisvosios rinkos institutas, Kauno prekybos, pramonės  ir amatų rūmai irVšĮ „Versli Lietuva“.

    Atvirumas dialogui, sinergija, pozityvumas. Šios trys vertybės dažniausiai buvo minimos verslo pusryčiuose su Kauno technologijos universiteto rektoriumi prof. dr. Eugenijumi Valatka.

    Kauno regione kitąmet bus pradėti dideli kelių infrastruktūros gerinimo projektai. Susitikime, surengtame rūmų bei Kauno rajono savivaldybės iniciatyva, dalyvavo Susisiekimo ministerijos ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovai, merai, verslininkai.

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai bei IQ žurnalų grupė Kaune surengė antrąjį forumą, skirtą aukščiausio lygio verslo vadovams, akademinės bendruomenės ir politikos lyderiams, „Kaunas 2018: inovacijų santaka“. Šį kartą forumo tema buvo skirta inovacijoms.

    Į verslo misiją Ispanijoje išvyko 14 rūmų narių, atstovaujančių 8 įmonėms, grupė. Delegacija lankėsi Mursijos regiono plėtros institute, vyko susitikimai su Mursijos įmonių atstovais, Mursijos prekybos rūmų vadovais, regioninės Verslo moterų asociacijos narėmis. Valensijos regione verslininkų laukė Valensijos prekybos rūmai ir verslo kontaktų renginys, pažintis su verslo moterimis, LR konsulato Valensijoje vadovu Dainiumi Šriubša ir vizitai į įmones.

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai su partneriais spalio 29-ąją įvykusiame aukcione įsigijo buvusį KTU Humanitarinių mokslų fakulteto pastatą Gedimino g. 43 Kaune. Pastato bendras plotas – 1477 kv. m.

    Lapkritis

    Net keturiasdešimt rūmų narių pasinaudojo galimybe apsilankyti bendrovėje „Marex Boats“., Šiuo metu „Marex Boats“ gamina keturis skirtingus katerių modelius, kurių dauguma keliauja į užsienį. Jie yra pelnę nemažai tarptautinių prestižinių apdovanojimų.

    450 veiklių ir drąsių moterų dalyvavo „Žalgirio“ arenos amfiteatre vykusiame forume „Versli ir laiminga. Be streso“. Forumą antrus metus iš eilės  parodos „Moters pasaulis“ metu surengė Kauno PPA rūmai ir juose veikiantis Kauno regiono Verslo moterų tinklas.

    Švedijoje, Malmėje vykstančioje parodoje „Natural Products Scandinavia“ kosmetikos sektoriui atstovavo šešios Lietuvos įmonės. Rūmai, įgyvendindami „Naujos galimybės LT“  projektą, padeda gauti finansavimą įmonėms, norinčioms vykti į parodas užsienyje.

    Marijampolėje  įvyko forumas„Sūduvos kryptis – M4.0“, kurį surengė rūmų Marijampolės filialas ir IQ žurnalų grupė. Renginio metu jau 13 kartą buvo įteikti apdovanojimai geriausiems regiono verslininkams. Forume dalyvavo apie 150 regiono valdžios, verslo ir švietimo įstaigų vadovų.

    Žinių radijas ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai pirmą kartą surengė politikų, verslo lyderių ir mokslo atstovų konferenciją „Kaip gyvensime Lietuvoje 2019 m.?“ Jame pranešimus skaitė sociologas Vladas Gaidys, politologė Rima Urbonaitė, ekonomistas Nerijus Mačiulis ir kt.

     „Mūsų verslas prasidėjo studentų bendrabutyje, nes labai norėjau „šustro“ telefono. Po 15 metų mūsų kompanijoje – 220 talentų. Mūsų sprendimais naudojasi 700 milijonų žmonių pasaulyje“. Taip apie techkūrybinę „Blaster“ bendruomenę, kurią sudaro trys IT kompanijos, tarp jų – „TeleSoftas“, Rūmų bendruomenės klubo dalyviams pasakojo šios bendrovės vadovas Algirdas Stonys.

    Kauno PPA rūmų, Kauno finansininkų klubo ir Aleksandro Stulginskio universiteto surengtas verslo ir valdžios forumas apie apskaitos procesų automatizavimą, technologines naujoves, finansų demokratizaciją atskleidė, kokie virsmai laukia valstybės institucijų, įmonių vadovų ir finansų specialistų. Pranešimus skaitė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, bendrovės „Hegelmann Transporte“ finansų direktorius Vytis Arlauskas, verslininkas ir investuotojas Ilja Laurs ir kt. Konferencijoje dalyvavo apie 250 įmonių vadovų, finansų specialistų.

    Gruodis

    Šakių rajono Verslo dienos metu trečius metus iš eilės apdovanoti konkurso „Sukurta Šakių krašte 2018“ nugalėtojai. Šiais metais geriausiu gaminiu pripažintas „Pienių vynas“. Jo gamintojams – UAB „Vilkenta“ įteikta Kęstučio Dovydaičio sukurta bronzinė „Skruzdės“ skulptūrėlė.

    Kauno PPA rūmų surengtame tradiciniame, jau 20-ajame metiniame renginyje susirinko daugiau nei 300 dalyvių. Raudondvaryje vykusioje šventėje dalyvavo Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, grupė Seimo narių kauniečių, regiono savivaldybių merai, universitetų rektoriai ir kt. Didžiausią būrį sudarė rūmų nariai. Nusipelniusiems asmenims ir metų nominacijų nugalėtojams įteikti apdovanojimai. Vakare koncertavo Kauno miesto simfoninis orkestras, Martynas Kavaliauskas ir grupė „Tabasco“.

Skip to content