Per visą pasaulį nuriedėjus Božolė, Zyplių dvaro vyndarystės kultūros puoselėtojai kviečia ragauti lietuviško derliaus. Pasivaikščiojimas vynuogyne, vyno degustacija su vietiniais patiekalais, pažintis su vyndariu bei virtuvės šefu – įspūdžiai, kuriuos dažniau parsivežame iš kelionių į užsienį, nei tai, ko tikėtumėmės važiuodami 100 kilometrų į užmiesčio dvarą. Būtent dėl to ypatingai vertiname draugystę su šeima, kuri vyndarystės tradicijas puoselėja Zyplių dvare, o kartu su kuchmistru kuria išskirtines patirtis.
„Dažnas mūsų restorano lankytojas jau žino savo mėgstamus importinius vynus, turi tam tikrą skonį bei lūkesčius deriniuose su maistu, o pristatyti lietuvišką vyną – ne mažas iššūkis ir didelė atsakomybė. Labiausiai džiaugiamės, kai svečiai renkasi degustacijas ir visiškai atsiduoda mūsų valiai. Tada galime preciziškai suderinti maistą ir gėrimus, papasakoti apie jų atsiradimą, gamybą bei vietą istorinėje bei šiandieninėje gastronomijoje,“ – pasakoja restorano „Kuchmistrai“ direktorė Jolita Briedė. Ne maža dalis restorano užsakymų – edukacijos ir degustacijos, o tai rodo, kad lietuviai linkę tiek plėsti akiratį, tiek gilintis į tam tikras nišines, gurmaniškas sritis.
„Pirma vynas, paskui patiekalas? Ar atvirkščiai?.. Tenka pripažinti, kad leidžiant dienas visai netoli vynuogyno, gyvenant to paties dvaro ritmu, atmintyje įsirėžia gamtos ciklo niuansai ir nori nenori, tai, ko gero, įkvepia labiausiai. Jau laukdamas naujo vyno derliaus žinau, kas virtuvėje išbandyta ir pasiteisinę praeityje, galvoju, kaip nustebinti ragautojus. Žinoma, degustacija su vyndariu praplečia suvokimą ir leidžia kurti derinius, kurie apima ne tik skonius, bet ir žadina emocijas, pasakoja šiandienos dvaro istoriją,“ – aiškina kuchmistras Artūras Rakauskas apie tai, kaip gimsta receptai degustacijoms. Pasak jo, lietuviški vynai, pagaminti iš agrastų, obuolių ir aviečių leidžia svečiui turėti tam tikrų lūkesčių ar net kelia abejonių, tačiau intriguoja ir puikiai dera su sezonine virtuve. „Anties, kad ir lietuviškos, krūtinėlė visgi labiau gurmaniška, nei tradicinė ant lietuviško stalo, todėl puikiai atsveria menamą vietinio vyno kuklumą,“ – detalizuoja jis pabrėždamas, kad daug čia lemia ir patiekalo paruošimas, parinkti prieskoniai. „Pavyzdžiui, aviena ir raudonas vynas – klasikinis derinys, kaip priklauso dvare, tačiau siekiant kompensuoti lietuviško dirvožemio šykštumą vynuogių išraiškingumui norisi ne vien pasirinkti kokybiškus vietinius produktus, bet ir sužaisti skoniais bei įdomesniu patiekimu. Mėsa ir daržovės, ko gero, neskamba kaip fantastiškas derinys, tačiau nesunku nustebinti gerai atlikus namų darbus,“ – tęsia jis ir virtuvės paslaptis pasilieka sau.
„Štai medlievos uogos intriguoja savaime. Dažnas jų skonio nežino ar jau vargiai beprisimena iš vaikystės, todėl sunkiau įvardinti, ką jaučia, ką užuodžia, kai ragauja tokį vyną. Šiuo atveju gelbsti paprastumas. Rudens sezono karalius – moliūgas, o jį parūkinus gaunasi sodri atrama ožkų pieno sūriui, kokiu kadais galėjo mėgauti tik didikai,“ – sklandžiai dėlioja derinius kuchmistras ir pabrėžia, kad ne mažai produktų, prie kurių esame pripratę, ant savo stalo turėjo tik patys turtingiausieji. „Net dvaro klestėjimo laikotarpiu neverta galvoti apie tokį platų šokolado prieinamumą, kaip dabar prekybos centruose, tad „šokoladas su šokoladu“ kvepia karališkaisiais rūmais. Juodųjų serbentų vynas čia stoja į oponuojančią lietuviškos klasikos kategoriją ir šalia sodraus skonio deserto kuria naują patirtį, kur rūgštelė, kartumas ir saldumas užsuka savotišką pojūčių žaižaravimą, kuris nuneša į karščiausias vasaros dienas… Pamenate?,“ – apie būsimai degustacijai ruošiamą desertą užsimena Artūras ir šypsosi tikindamas, kad sukelti nuostabą ir pasigerėjimą – bene pagrindinė gero kuchmistro užduotis dvare, kuris savo ūkio produktus derina su taupiai naudojamu importu.
Praktinė pažintis (5 skoniai) su “Vyno kerais” ir priderintų dvariškos virtuvės patiekalų pristatymas su kuchmistru.
Kaina 49 eur.,/asm.
Staliukus rezervuokite jau dabar ☎️ +37061468883
Nakvynė viešbutyje „Zyplių dvaro oficina“ renginio dalyviams tik 60 eur/ 2 asmenims su įskaičiuotas pusryčiais.
UAB „Kuhchmistrai“ info.