• Naujienos
  • Pamokos be vadovėlio Jonavoje

    Šiuolaikinis mokymasis vis dažniau peržengia klasės sienas, skatindamas vaikus pažinti pasaulį per tiesiogines patirtis ir atradimus. Pasak Vytauto Didžiojo universiteto docentės Ilonos Tandzegolskienės, programos „Mokymasis už mokyklos ribų: tikslai, patirtys ir grįžtamasis ryšys“ vadovės, mokymasis pasirenkant įvairius žygių maršrutus, greta įdomių miesto statinių, parke, prie vandens telkinių, urbanistinėse vietose, muziejuose ar mokslo centruose praturtina vaikų žinias ir skatina juos mokytis atrandant, tyrinėjant, eksperimentuojant, savarankiškai ieškant atsakymų.

    Pamokos įvairiose aplinkose – ne naujovė ir Jonavos rajono švietimo įstaigų pedagogams. Mokinius su mokytojais dažnai galime pamatyti Jonavos kultūros centro Krašto muziejuje, Jonavos rajono savivaldybės Grigorijaus Kanovičiaus viešojoje bibliotekoje, Jonavos baseine, įvairiose rajono įmonėse, miesto centre ar kitose erdvėse.

    Stebėdama kitų Lietuvos miestų patirtį Jonavos rajono švietimo pagalbos tarnybos Mokytojų švietimo skyriaus vedėja Loreta Bizokienė 2024 m. vasario mėnesį pakvietė rajono mokytojus jungtis prie organizuojamo projekto „Pamokos be vadovėlio Jonavoje“, kurio tikslas – kurti ir vesti pamokas miesto, rajono erdvėse, o pamokų medžiaga, planais pasidalinti su kolegomis kaupiant edukacinį banką Jonavos rajono švietimo pagalbos tarnybos internetinėje svetainėje.

    Kovo 15 dieną Jeronimo Ralio gimnazijos, Justino Vareikio progimnazijos, „Lietavos“ ir „Neries“ pagrindinių mokyklų įvairių dalykų mokytojai, susidomėję iniciatyva, atvyko į pirmą susitikimą, kurio metu dalinosi mintimis apie galimybes vesti pamokas įvairiose miesto erdvėse. Buvo pasiūlyta idėja – bendradarbiauti su miesto įstaigomis ir verslo atstovais.

    Šis pasiūlymas pradėtas įgyvendinti – Mokytojų švietimo skyriaus vedėja L. Bizokienė dalyvavo Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filialo tarybos posėdyje, kur pristatė projekto „Pamokos be vadovėlio Jonavoje“ tikslą ir pakvietė verslo atstovus  bendradarbiauti. Tokiai Jonavos rajono švietimo pagalbos tarnybos iniciatyvai verslo atstovai pritarė, o išklausę viešnios lūkesčius noriai dalijosi mintimis bei įžvalgomis. Kartais patiems verslininkams sunku nuspręsti, kokių konkrečių įgūdžių ar žinių galėtų suteikti moksleiviams, tačiau geriausios idėjos gimsta bendradarbiaujant bei diskutuojant. Nors moksleivių apsilankymai įmonėse seniai nebėra naujiena, tačiau šios iniciatyvos esmė – ne tiesiog apsilankyti įmonėje, bet praktiškai atlikti konkrečią mokytojų skirtą užduotį, pvz.: chemijos, fizikos, ekonomikos,  matematikos, biologijos ar geografijos temomis. Kas dažnam verslininkui atrodo savaime suprantama, moksleiviams gali būti atradimas, o jaunajai kartai kylantys klausimai ar net pasiūlymai gali būti naudingi ir pačiam verslui.

    Susitikimo su verslininkais metu įmonės UAB „Jonavos paslaugos“ direktorius Edmundas Mulokas palaikė bendradarbiavimo idėją įžvelgdamas didžiulį potencialą. Jo vadovaujamoje įmonėje galima ne tik su atliekų rūšiavimu ar ekologiniais sprendimais susipažinti, bet ir pamatyti elektrikų ar santechnikų darbo užkulisius, įgyti naudingų žinių apie gamtoje vykstančius procesus.

    UAB „Baldai Jums“ generalinis direktorius Alfonsas Meškauskas moksleivius savo įmonėje priima nuolat, tačiau siūlo plėsti veiklas: įmonėje galima ne tik pamatyti medžio virsmą baldu, bet ir išmokti apskaičiuoti perimetrus, medienos tankį, kiekį, t. y. pasimokyti fizikos ar matematikos.

    Jei įmonė prekiauja su įvairiomis pasaulio šalimis, galima išmokti sudaryti pirkimų ar pardavimų žemėlapį, apskaičiuoti, kiek kilometrų konkrečios šalys nutolusios nuo Jonavos, kokios šalys yra jų kaimynės, kas jų vadovai. Mokymosi spektras labai įvairus, priklauso nuo mūsų požiūrio ir tikslų.

    Džiaugiamės pirmaisiais mokytojais, jau sukūrusiais, pravedusiais pamokas Jonavoje ir besidalijančiais pamokų medžiaga su kolegomis. Nuoširdžiai tikimės, jog atsiras dar daugiau mokytojų bei verslo atstovų, norinčių ir galinčių pasidalinti savo sukaupta patirtimi.

     Pamokų edukacinį banką rasite paspaudę nuorodą https://www.jonavosspt.lt/index.php/pamoka-be-vadovelio

    Įmonių žinučių laukiame el. pašto adresais:

     dalia.sinkeviciene@chamber.lt

    loreta.bizokiene@jonavosspt.lt

     

    Informacija parengta bendradarbiaujant Jonavos rajono švietimo pagalbos tarnybai ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filialui

     

Skip to content