• Naujienos
  • EIMIN: tvariai gamybai didinti ir taršai mažinti – dar 52 mln. eurų ES investicijų

    Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva jau šį rudenį Lietuvos pramonės įmonėms bus paskelbti du kvietimai, kurių lėšomis jos galės mažinti taršą ir didinti tvarią gamybą. Tam bus skirta 52 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) Modernizavimo fondo lėšų.

    „Šiuo metu Lietuvos pramonės sektoriaus modernizacija vyksta pagal ES aplinkosaugos reikalavimus: iki 2030 m. jis privalo sutaupyti 20 proc. energijos nuo bendro Lietuvos sutaupytos energijos kiekio. Atsižvelgdami į tai, jau dabar norime svariai prisidėti prie šios pramonės transformacijos, siekiant klimatui neutralios ekonomikos. Taip galėsime mažinti taršą ir naudoti daugiau atsinaujinančių energijos išteklių“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.

    Taršai mažinti ir pramonės dekarbonizacijai didinti skirtu kvietimu planuojama paskirstyti 42 mln. eurų ES investicijų. Jomis bus finansuojami projektai, kuriais didinamas energijos efektyvumas ir diegiamos švaresnės gamybos technologijos. Didžiausia vienam pareiškėjo projektui finansuoti skiriama suma – 10 mln. eurų.

    Kitu kvietimu, kuris skirtas atsinaujinančių energijos išteklių technologijoms diegti, planuojama paskirstyti 10 mln. eurų ES lėšų. Didžiausia vienam pareiškėjo projektui finansuoti skiriama suma – 2,5 mln. eurų.

    „Tikime, kad šios investicijos svariai prisidės prie Lietuvos pramonės konkurencingumo didinimo ir tvarios plėtros bei padės mūsų šaliai lengviau pasiekti ES tikslus. Tad šiomis investicijomis finansuosime projektus, kuriais Lietuvos pramonės įmonės galės įgyvendinti ES reikalavimą – iki 2030 m. šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų kiekį sumažinti 62 proc., palyginti su 2005 m.“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrės patarėja Grėtė Lelė.

    Ekonomikos ir inovacijų ministerija, siekdama pagreitinti Lietuvos pramonės perėjimą link klimatui neutralios ekonomikos, kartu su Inovacijų agentūra ir Aplinkos projektų valdymo agentūra jau vykdo konsultacijas su pramonės įmonėmis. Jomis pristatomos ES Modernizavimo fondo galimybės ir siekiama atliepti socialinių partnerių lūkesčius.

    Šiuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministerija aktyviai rengia ir ES Modernizavimo fondo lėšų panaudojimo investicijų schemas, kurios bus pateiktos Europos investicijų bankui.

    Tikimasi, kad, įgyvendinę visas suplanuotas finansavimo iniciatyvas, padėsime Lietuvos pramonės sektoriui ne tik pasiekti aukštus ES aplinkosaugos tikslus, bet ir įgauti konkurencinį pranašumą. 

    Ekonomikos ir inovacijų ministerijos informacija

Skip to content