• Naujienos
  • Jonavos filialo narių susitikimas su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu

    Vasario 29-ąją Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filiale vyko verslo atstovų susitikimas su Lietuvos Respublikos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu, kuriame dalyvavo gausus būrys jonaviečių bei svečių iš Kauno. Susitikime taip pat dalyvavo ir LR Seimo pirmininkės pavaduotojas Paulius Saudargas, LR Seimo narė Dalia Asanavičiūtė.

    Žvelgiant iš šių dienų įvykių perspektyvos, diskusijos tema „Nacionalinis saugumas ir verslo bendradarbiavimas“ – itin aktuali verslo bendruomenei, tad klausimų netrūko.

    Susirinkusiems buvo labai aktualu sužinoti, koks paslaugų bei prekių poreikis būtų reikalingas valstybės gynimui, kaip verslui reikėtų prisitaikyti prie pasikeitusios rinkos bei pasirinkti tinkamą kryptį, bendradarbiauti su mokslininkais, kariškiais. Verslas tikrai turi ką pasiūlyti, tačiau nežinant konkrečių poreikių, tai įgyvendinti yra itin sunku. Lietuvos verslai aktyviai dirba šia linkme, domisi technologijomis, bendradarbiauja su kolegomis, tačiau trūksta informacijos, ko gi valstybė tikisi iš verslo.

    Susitikime dalyvavęs UAB „Metalforma“ vadovas Juozas Stravinskas kalbėjo apie patiriamus sunkumus dėl A kategorijos ginkluotės komponentų gamybos. Apie ilgą biurokratinį procesą, kada buvo keičiami reikalavimai naujos statybos pastatams įrengti priedangas, kalbėjo ir Rūmų tarybos narys, MB „HELM LT“ vadovas Mantas Raišys: „Verslas prisitaikys, tačiau visuomet norisi aiškumo, tuomet bus išvengta klaidų ir procesai vyks kur kas greičiau“.

    Automobilių remontu užsiimančios UAB „Rivauta“ atstovas Ramūnas Plukas džiaugėsi, jog įmonės klientai kariškiai patenkinti jonaviečių įmonės darbu, tačiau kelias į pasitikėjimą nebuvo lengvas. Teko daug mokytis ir siekti aukščiausios kokybės, trumpinti darbų atlikimo terminus,  kad įgytų pasitikėjimą bei įrodytų savo galimybes.

    „Visuomenei trūksta elementarių žinių, kas įvyktų atėjus dienai X. Darbuotojai tikrai klausia, domisi, tačiau kažkokios informacijos civilinei saugai, aiškaus valstybės sukurto algoritmo nėra. Žinoma, kad svarbiausia grandis čia yra savivaldybės, tačiau jų Lietuvoje yra 60, o bendrų strategijų sukurta nėra, nėra ir reikiamo finansavimo“, – apie komunikacijos spragas kalbėjo UAB „Salos NT“ vadovas, Jonavos rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Macionis.

    Tokiems atvejams LR Seimo narė Dalia Asanavičiūtė rekomendavo tinklapį  https://lt72.lt , tačiau verslininkai čia buvo skeptiški – to aiškiai per maža.

    Apie didesnę Savivaldybių įtaką kalbėjo ir UAB „Gudžionys“ valdybos narys Gintautas Brukas. „ Savivaldybės čia turi prisiimti lyderystę ir pačios imtis iniciatyvų“, – teigė verslininkas.

    Susitikimo dalyviai, tiek verslininkai, tiek LR Seimo nariai sutarė dėl vieno – savo saugumu turime pasirūpinti patys, tad klausimų apie verslo indėlį net nekyla. Svarbiausia tai iš anksto aptarti su visuomene bei tinkamai komunikuoti, ne pradedant kalbas ir gąsdinimus apie didesnius mokesčius, o pabrėžiant visų bendrai siekiamą tikslą – šalies saugumą. Nors Lietuva – NATO valstybė, tačiau negalima tikėtis, kad jos piliečiais pasirūpins kiti, jei patys bus abejingi.

    Diskusija buvo išties produktyvi bei naudinga susirinkusiems, ir nors dėl bendro tikslo –nacionalinio saugumo sutariame, bet priemonių  ir būdų jam įgyvendinti dar reikia ieškoti.

    Kauno PPA rūmų filialo vardu  dėkojame  LR Seimo nariams, verslo atstovams už aktyvų dalyvavimą bei iškeltas problemas.

    Jau kovo mėnesį planuojame Jonavos filialo verslininkų susitikimą su Jonavos rajono savivaldybės meru Mindaugu Sinkevičiumi , kurio metu aptarsime ir šį klausimą. Tikslią susitikimo datą paskelbsime artimiausiu metu.

Skip to content