• Naujienos
  • Verslo pusryčiai su politologu Linu Kojala: „Geopolitikos rizikos ir jų poveikis Lietuvai“

    Spalio 11 d. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) vyko jau ilgamete tradicija tapę ir visuomet didelio Kauno rūmų verslo bendruomenės dėmesio sulaukiantys verslo pusryčiai, kurių tema, atliepianti šio laikmečio aktualijas – „Geopolitikos rizikos ir jų poveikis Lietuvai“. Į renginį susirinkusius verslo atstovus pasveikino KPPAR prezidentas Zigmantas Dargevičius, dalyvavusieji įmonių atstovai trumpai prisistatė verslo bendruomenei. Šįsyk Kauno rūmų organizuojamuose verslo pusryčiuose viešėjo Linas Kojala, Rytų Europos studijų centro direktorius, VU dėstytojas, asocijuotas ekspertas Harvardo universiteto Daviso centro derybų grupėje.

    Verslo pusryčių renginio svečias politologas L. Kojala su Kauno rūmų nariais dalinosi įžvalgomis bei informacija apie situaciją Ukrainoje, Vakarų šalių atsaką į Rusijos agresiją, „Globalių pietų“ valstybių geopolitinės galios augimą, artėjančius JAV prezidento rinkimus. Nors Ukraina susitelkusi ir narsiai priešinasi invazijai, tačiau vis dar apie 17 proc. teritorijos yra okupuota. Vakarų šalių atsakas – sankcijos.

    Politologas pakomentavo apie sankcijų  Rusijai  poveikį. Vakarų šalys neperka iš Rusijos energetinių resursų, dėl šios priežastiesz nuo agresijos į Ukrainą pradžios Rusijos eksportas nuolat mažėja. Apie 50 proc. Rusijos eksporto sudaro resursų eksportas. Eksportas į Kiniją ir Indiją neatsveria to, kas anksčiau buvo parduodama į Vakarų Europą.

    Linas Kojala pažymėjo, kad  60 proc. šalių smerkia Rusijos agresiją, bet pagal populiaciją – 2/3 remia – tai yra Afrikos šalys ir dauguma Azijos šalių. Priežastis – jų gaunama nauda iš šalies agresorės.

    Taip pat susitikimo metu buvo paliesta ir Ukrainos narystė ES tema. Ukrainai suteikta narystės Europos sąjungoje perspektyva – po kelių savaičių prasidės derybos.

    Teigiama yra tai, kad ES ir JAV pradėta kalbėti kaip padėti Ukrainai ilguoju laikotarpiu, kas būtų reikšminga kovoje prieš agresorių. Lietuva padidino gynybai skiriamas lėšas, dabar jos sudaro  2,7 roc. bendrojo vidaus produkto – kas yra gerai – pažymėjo Linas Kojala.

    Linas Kojala kalbėjo apie Kinijos – Rusijos  santykius ir jų grėsmes klausimas. JAV įvardija Kiniją kaip didžiausią grėsmę daugelyje  sričių. Rusijos grėsmė išlieka vienintelėje srityje – branduolinėje ginkluotėje ir to neturėtume nuvertinti. JAV  strateginis interesas – išvengti branduolinio ginklo sklaidos. NATO didina pajėgumus, kuriamas naujas mechanizmas kaip burti ir didinti pajėgas.

    Verslo pusryčiuose, po politologo pranešimo, verslo atstovai aktyviai įsitraukė į diskusijas, uždavė renginio svečiui klausimus, į kuriuos išsamiai atsakė pasidalindamas profesionaliomis įžvalgomis.

Skip to content