• Naujienos
  • Verslininkę iš Gruzijos sužavėjo tekstilės gaminių dalinimosi galimybės Lietuvoje

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai jau trečius metus įgyvendina Eurochambres projektą EU4Business: Connecting Companies. Vienu iš projekto tikslų buvo mobilumo programa. Mobilumo programa – tai mainų programa, kuria siekiama suteikti verslo paramos organizacijoms bei  mažų ir vidutinių įmonių savininkams ir vadovams iš Rytų partnerystės šalių praturtinančius judumo mainus Europos Sąjungoje. Šios programos nauda įsitikino verslininkės iš Lietuvos ir Gruzijos. Sofija Lapiašvili (atvykstančioji partnerė iš Gruzijos) buvo sužavėta nenaudojamų daiktų dalijimosi platforma „DĖK‘ui“. Jaunoji verslininkė gamina avalynę iš tekstilės atliekų. Ji atkreipė dėmesį, kad yra daug nuostabių nenaudojamų audinių, kurie išmetami kaip įprastos atliekos. Tad kartu su savo kolege pradėjo vystyti prekės ženklą „Usuli“, siūlantį rankų darbo avalynę ir aksesuarus, pagamintus iš tekstilės atraižų, o taip pat iš išskirtinių audinių, pvz. vilnos apklotų. Tačiau dauguma jų klientų gaminius perka tik todėl, kad jie jiems patiko, bet ne dėl tvarumo. Gruzijoje kol kas ši tema dar nėra išvystyta. Žmonių supratimas apie pakartotinį atliekų panaudojimą, žiedinę ekonomiką, aplinkosaugą yra gana menkas. Visos namuose susidarančios atliekos metamos tiesiog į vieną šiukšliadėžę.

    Sofija pastebėjo, kad Lietuvoje nenaudojami daiktai turi daugiau galimybių būti pataisyti, atnaujinti, perdirbti, perduoti vieni kitiems ne tik labdaros, bet ir aplinkosaugos tikslais. Ją priėmusi verslininkė Milda Paukštė iš Vilniuje įsikūrusios „Denim diaries“ studijos pasidalino savo patirtimi, kaip būtų galima pakartotinai panaudoti tekstilės gaminius. Taip pat ji padėjo rasti naudingų kontaktų, iš ko būtų galima pasisemti patirties. Sofija apsilankė prekybos centre „Europa“, kuriame rado naujai įsikūrusią dėvėtų tekstilės gaminių platformą, kuri iš gyventojų priima geros kokybės drabužius, tokiu būdu padėdama jiems atgauti dalį išleistų pinigų. Verslininkė buvo sužavėta, nes ten vaizdas toks pat, kaip naujus drabužius siūlančioje parduotuvėje. Taip pat verslininkė pastebėjo, kad Lietuvoje yra daug tekstilės konteinerių, o Gruzijoje ši iniciatyva dar nėra išvystyta. Todėl Sofija tikisi, kad netolimoje ateityje naujovės, ką ji pamatė Lietuvoje, bus įgyvendintos ir jos gimtojoje Gruzijoje. Vystydama savo verslą Sofija vadovaujasi tradicinėmis verslo taisyklėmis, nes reikšmingi pokyčiai neįvyksta akimirksniu. Dėl tos priežasties ieškodama naujų verslo partnerių užsienyje ji neapsiriboja vien tik perdirbtus gaminius siūlančiomis parduotuvėmis. Daug geriau, kai tvarūs gaminiai yra integruoti į kasdienę vartotojų pasiūlą.

    Mobilumo programos dalyvės turėjo abipusiai naudingą bendradarbiavimą. Jos tikisi, kad jų bendradarbiavimas vien tik šia programa nesibaigs ir greitu metu jos kartu galės įgyvendinti bendrus projektus.

Skip to content