• Naujienos
  • Kėdainių filiale vyko strateginė sesija dėl kvalifikuoto jaunimo galimybių

    Birželio 07 dieną Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Kėdainių filialas surengė strateginę sesiją dėl kvalifikuoto jaunimo Kėdainiuose pritraukimo. Renginyje dalyvavo KPPAR Kėdainių filialo verslininkai, Kėdainių rajono savivaldybės vicemerė Danutė Mykolaitienė, Švietimo skyriaus vedėja Vilma Dobrovolskienė, Biudžeto ir finansų skyriaus vedėja Jolanta Sakavičienė, Užimtumo tarnybos prie SADM, Kėdainių Švietimo pagalbos direktorė Ingrida Neliupšienė, Šiaulių KAD Kėdainių skyriaus vedėja Irena Petraitienė, karjeros konsultantai bei Kėdainių rajono mokinių tarybos nariai. Strateginę sesiją moderavo ir SSGG (angl. SWOT analizė – strateginio planavimo technika) atliko KPPAR Kėdainių filialo narys UAB „Kvalitetas“ bendra įkūrėjas, Kėdainių rajono savivaldybės Švietimo komiteto pirmininko pavaduotojas Dalius Serafinas.

    Pirmasis KPPAR narių susitikimas su Švietimo ir mokinių atstovais vyko dar kovo mėnesį. Norėdami rasti geriausius sprendimus bei švietimo ir verslo bendradarbiavimo galimybes šie specialistai susitiks dar ne kartą bendram darbui. Kad pasiekti norimus rezultatus, laukia dar ir nemažai užduočių – susitikime visos pusės pasidalino aktualiomis problemomis:

    • Verslui opi problema – besiplečianti Kauno LEZ, Vilnius, kiti rajonai, o vakarų šalys sudaro konkurenciją Kėdainių verslui dėl jaunų biologijos, chemijos, inžinerijos, informatikos ir kitų paklausių specialistų pritraukimo;
    • Savivaldybei – mažėjanti jaunų žmonių dalis rajoną daro mažiau patrauklų darbui ir gyvenimui, mažėja savivaldybės pajamos;
    • Mokykloms – nepakankama mokinių motyvacija neigiamai atsiliepia mokinių pasiekimams.

    Verslo, švietimo atstovai, o kartu ir tėvai, visi neslėpė nuogąstavimų dėl miesto ateities, kaip atrodys miestas po keleto metų, kas rūpinsis senoliais, jei nebus imtasi jokių veiksmų šiai demografinei problemai spręsti.

    Dalyviai aktyviai įsitraukė į diskusiją, kadangi visi vieningai sutinka, jog Kėdainiuose jau susiduriama su kvalifikuotų darbuotojų trūkumo problema. UŽT Kėdainių skyriaus vedėjos I. Petraitienės duomenimis, šiuo metu Kėdainiuose yra daugiau kaip 400 bedarbių jaunuolių iki 29 m., 55 proc. iš jų neturi jokios kvalifikacijos. Kėdainių r. sav. biudžeto ir finansų skyriaus vedėjos J. Sakavičienės teigimu, bedarbių išmokoms Kėdainiuose per metus išleidžiami beveik 6 mln. eurų.  Žvelgiant į šiuos duomenis, visi renginio dalyviai pritaria, kad bedarbių išmokų sistema Lietuvoje ydinga, skatinanti naudotis pašalpomis bei „legaliai veikti nelegaliam darbui“ ūkyje su Paslaugų kvitais.

    Daug emocijų ir reakcijų sukėlė diskusija dėl verslo ir savivaldos bendrų veiksmų, skatinant Kėdainių moksleivius rinktis Kėdainių verslui aktualias aukštos kvalifikacijos specialybes. Verslas informuoja, kad ieško kvalifikuotų darbuotojų, jiems gali skirti ir mokymosi stipendijas, kompensuoti kelionės į darbą išlaidas, o jaunimas atsako: kad nieko nežino apie tokias įmones, galimybes ir netgi nėra, kur vasarą padirbėti ir pasibandyti profesijas, išskyrus žemės ūkio darbus. Švietimo atstovai teigia, kad pedagogai, medikai atvyksta iš kitų miestų, Kėdainių mieste jiems sudaryti vertės pasiūlymo paketai.

    Susitikimo metu buvo aptartos ir šios galimybės: vyresnių klasių mokiniams aplankyti Kėdainių verslus, siekiant sudominti juos rinktis verslui aktualius dalykus ir specialybes. Kaip labai geras ir pasiteisinęs pavyzdys, karjeros specialistų paminėta programa „Šešėliavimas“, kurios metu jaunuoliai „pasimatuoja“ darbo vietą, išklauso profesionalų patarimų bei per patyrimą apsisprendžia dėl karjeros pasirinkimo. Tokiu būdu verslas gali pažinti gabius besidominčius jaunuolius, numatyti jų karjeros perspektyvas Kėdainių verslo organizacijose, galimai, ir studijų finansavimo klausimus.

    Diskusijos metu išsakytos pagrindinės problemos, kurias būtina spręsti, dėl kurių kvalifikuotas jaunimas negrįžta į Kėdainius, po studijų didmiesčiuose:

    • Pramogų trūkumas, trumpas paslaugų teikėjų darbo laikas (iki 17 val.)
    • Vienintelė kavinė tinkama jaunimui dirba tik iki 20 val.
    • Prastas susisiekimas iš regionų vykstant viešuoju transportu.
    • „Mažo miesto“ sindromas.
    • Verslas vengia darbinti nepilnamečius vasaros metu.
    • Trumpas darželių darbo laikas.

    Tačiau būtina išskirti ir Kėdainių, kaip miesto, privalumus, dėl ko verta rinktis likti gyventi ir kurti savo ateitį čia:

    • Maži atstumai, greitas susisiekimas.
    • Galimybė jau kitą dieną vaiką leisti į darželį.
    • Nemokama viešasis transportas jaunimui ir senoliams.
    • Nemokamos pramogos – ledo arena, baseinai, įvairūs sporto ir sveikatos užsiėmimai pagal finansuojamas programas.
    • Kėdainių r. sav. jaunimo užimtumo programa vasaros metu.

    Šiuo metu aukštos kvalifikacijos specialistus motyvuojantys veiksniai. Įmonės įvardino, kad vienose – 10 proc., kitose – 40 proc. administracijos darbuotojų atvyksta iš kitų miestų. Personalo specialistai dalijosi, kad kvalifikuotus žmones bando prisivilioti buto nuomos kompensacija, darbo suteiktu automobiliu, apmokama kelione į darbą ir iš jo, įvairiais sveikatos draudimai, nuotoliniu ir lanksčiu darbo laiku, galimybe ne visas 5 dienas dirbti biure.

Skip to content