• Naujienos
  • Eksportuotojų klube – ekonomisto M. Dubnikovo įžvalgos

    Kiekvienam verslui, ypač dirbančiam eksporto srityje, svarbu nuolat stebėti pokyčius Lietuvos ir pasaulio ekonomikoje bei sekti verslo ateities prognozes. Tad jau tapo tradicija, kad kiekvienų metų pradžioje, Eksportuotojų klube lankosi verslo analitikai ar ekonomikos apžvalgininkai.

    Jau ne pirmus metus Eksportuotojų klube svečiuojasi ir savo įžvalgomis dalinasi ekonomistas Marius Dubnikovas. Šįkart gausiam klausytojų būriui svečias pristatė pagrindinių eksporto rinkų makroekonominę situaciją, artimiausias perspektyvas, bei aptarė, kokius rodiklius reikėtų stebėti.

    Pasak M. Dubnikovo, globalios ekonomikos rodo didesnį atsparumą nei tikėtasi. JAV ekonomika augo daugiau nei buvo prognozuota, Vokietijoje auga verslų kainos – tai rodo, jog optimizmo daugėja.

    Tačiau iššūkių taip pat netrūksta: globalioje darbo rinkoje užimtumas pasiekė aukščiausią lygį per pastaruosius metus. Darbuotojų trūksta, verslai pradeda konkuruoti dėl jų. Tad atsiranda didelė rizika, jog verslai susidurs ne tik su darbuotojų emigracija, jų perviliojimu, bet ir su dideliu spaudimu didinti algas. O tai reikštų – neišvengiamą kaštų eilutės didėjimą.

    Situacija žaliavų rinkoje taip pat dvilypė. Iš vienos pusės, įmonių produktyvumas auga, pinga žaliavos, mažėja gamybos kaštai (dėl to galima pagaminti daugiau), bet tuo pat metu susiduriama su problema: dėl padidėjusių išlaidų (šildymui, dujoms, palūkanoms ir pan.) perkamoji galia linkusi mažėti, mažėja ir vartojimas. Tad ne pirmo būtinumo prekių gamintojams tai gali tapti nemenku iššūkiu. Tad viskas priklausys nuo pačių verslų, ką jie darys: sustos, ar laikinai atsitrauks ir išlauks“, –  minėjo M. Dubnikovas.

    Pranešimas buvo įdomus bei įtraukiantis, tą byloja ir klausimų gausa svečiui: kokios Lietuvos perspektyvos tarptautinėje arenoje, kokios eksporto rinkos išliks stabilios, kaip kis žaliavų kainos, kur saugu investuoti… Diskutuota, argumentuota, bet, kaip akcentavo M. Dubnikovas, vieno teisingo atsakymo nėra, yra tik prognozės. Ar jos pasitvirtino, bus galima pamatyti tik po kurio laiko… susitiksime kitąmet!

Skip to content