• Naujienos
  • Socialinio verslo bendradarbiavimas – didesnė nauda visuomenei

    Apie projektą

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai vykdo ERASMUS+ projektą PASSIONPRENEURS – Socialinis verslumas per pomėgius (projekto numeris: 2019-1-DE02-KA204-006105). Projekte dalyvauja partneriai iš 7 Europos Sąjungos šalių: Vokietijos (projekto koordinatorius VOLKSHOCHSCHULE IM LANDKREIS CHAM EV), Švedijos, Lietuvos, Italijos, Ispanijos, Graikijos ir Kipro. Šiuo metu kuriami mokymai internetinėje platformoje, kurie bus baigti dar šį rudenį ir bus pasiekiami čia.

    Projekto metu, partnerės šalys bendradarbiaudamos kuria „Mokymo programą“ mokytojams, bei „Mokytojo gidą“, kaip metodinę medžiagą, padėsiančią mokytojams, koučeriams ar treneriams mokyti socialinio verslumo. Tai metodinė priemonė, kurioje pateikiama informacija tiek apie socialinį verslumą, socialinio verslo ekosistemas Europoje, teisinę bazę tiek Lietuvoje, tiek visoje Europos Sąjungoje, pateikiama daug praktinių įrankių bei pavyzdžių, kaip žmonėms, iš pažeidžiamų visuomenės grupių, atrasti savo talentus, steigti įmones, pažinti savo klientus ir visą tai paversti socialiniu verslu.

    Internetiniai mokymai

    Gegužės mėnesį, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai organizavo penkias po 4 – 6 valandas trukusias mokymų sesijas, per kurias dalyviai tyrinėjo savo interesus, talentus ir aistras, išmoko analizuoti būsimų klientų poreikius, planuoti pagrindinius jų verslumo idėjos žingsnius ir pristatyti juos visuomenei, susipažino su realiais socialinių įmonių pavyzdžiais – „Dovanok gerumą“ ir „Galimybių dirbtuvės“.

    Socialinio verslo idėjos

    Paskutinės sesijos metu dalyviai pristatė projekto metu atrastas ir išvystytas savo idėjas, pasidalino įspūdžiais, bei užmezgė kontaktus planuojamoms socialinėms veikloms. Vieni dalyviai planuoja rengti fotosesijas, iš kurių dalis uždirbtų pinigų būtų skiriama socialinei veiklai, fotografuoti senyvo amžiaus ar vėžiu sergančius žmones, rengti darbų parodas ir taip juos palaikyti, leisdami pajusti, kad jie nėra vieniši, kad visi yra gražūs tiesiog būdami žmonėmis ir, kad visi yra svarbūs visuomenei. Kiti projekto dalyviai planuoja apjungti įvairių socialinių grupių žmones į bendras veiklas – pvz. žmonės, grįžę iš įkalinimo įstaigų gamintų padėklus, o neįgalieji juos pagražintų dekupažu ar kitomis priemonėmis. Įkūrus tokį socialinį verslą, būtų apjungtos jau esamos veiklos, kuriamos naujos kryptis, vystomas bendradarbiavimas bei stiprinamas socialinis poveikis.

    Socialinių verslų sinergija

    Vykdant tokius ar panašius projektus, didžiausias ir geriausias įvertinimas yra kai dalyviai ne tik įgyja kompetencijas, tačiau įgytas žinias ir patirtis realiai pritaiko socialiniam verslumui. Vienas iš tokių pavyzdžių – užmegztas bendradarbiavimas tarp Krikščioniškojo labdaros fondo „Tėvo namai“ (KLF „Tėvo namai“) ir VšĮ „Gyvenimo namai sutrikusio intelekto žmonėms“. Labdaros fondo „Tėvo namai“ tikslas – integruoti iš įkalinimo įstaigų grįžusius asmenis į gyvenimą, išmokyti darbinių įgūdžių ir padėti jiems įsidarbinti, realizuoti jų gamybos prekes. VšĮ „Gyvenimo namai sutrikusio intelekto žmonėms“ – tai 11 metų veikianti įstaiga, kurioje nuolat gyvena 21 gyventojas, turintis intelekto sutrikimų. Viešosios įstaigos „Gyvenimo namai sutrikusio intelekto žmonėms“ dalininkai yra 3: Kėdainių rajono savivaldybė, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija Viltis ir sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija Kėdainių viltis. Gyvenimo namų gyventojai čia mokomi būti savarankiškais: skalbti, ruošti maistą, susitvarkyti, ugdyti higienos įpročius. Jie čia gyvena pilnavertį gyvenimą – dirba socialinėse dirbtuvėse, sportuoja, keli atradę gyvenimo draugus ir džiaugiasi šiltais santykiais poroje, gyvenimo namuose.

    Pirmieji bendro žingsniai

    Netrukus po mokymų, KLF „Tėvo namai“ prezidentas Egidijus Kuckailis, susiekė su VšĮ „Gyvenimo namai sutrikusio intelekto žmonėms“ direktore Asta Rekštiene, aptarė bendradarbiavimo galimybes ir kartu svarstė kaip vykdomos socialinės veiklos galėtų papildyti viena kitą. Pirmojo susitikimo metu, E. Kuckailis įvertino gyventojų darbus, gamyboje naudojamas medžiagas ir nusprendė, kad kartu su partneriais gali prisidėti prie gyventojų dirbtuvių padovanodami PVA klijų. Klijus gyventojai dirbtuvėse naudoja papuošalų, aksesuarų gamybai, dekupažui ir kitiems darbeliams. Po šio malonaus susitikimo, įvyko dar vienas – praėjusį ketvirtadienį, kuomet E. Kuckailis į gyvenimo namus atvežė net 120 kg PVA klijų. Šią dovaną centrui padovanojo įmonė UAB „Didmeksa“, kuri užsiima didmenine statybinės apdailos medžiagų prekyba. Pakalbintas įmonės vadovas Vilmantas Žilinskas paminėjo, kad panašią paramą socialinėms veikloms skiria jau ne pirmą kartą, suprasdamas, kokią vertę kuria socialinis verslas bei koks svarbus ir sudėtingas darbas yra pažeidžiamų visuomenės grupių įtraukimas į darbo rinką. Reikšminga pagalba dirbtuvėms – žaliavos, kurias geranoriškai skiria įvairios organizacijos.

    Mokymų metu susipažinę dalyviai toliau bendradarbiauja ieškodami bendrų atspirties taškų socialinėse veiklose. Planuoja, kaip viena organizacija galėtų papildyti kitą, kaip užmegzti sinergiją tarp socialinių verslų bei atrasti platesnes gamybos realizavimo galimybes.

     

     

Skip to content