• Naujienos
  • KPPAR Jonavos filialo narių ir rajono valdžios atstovų susitikimas

    Sausio 27 dieną, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filialo nariai rinkosi į susitikimą su rajono valdžios atstovais, kurio metu buvo pristatytas Jonavos rajono biudžetas bei aptarti planuojami infrastruktūros mokesčiai.

    Susirinkimą moderavo KPPAR Jonavos filialo tarybos pirmininkas Alfonsas Meškauskas. Susitikime dalyvavo Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktorius Valdas Majauskas  bei  finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Danutė Petronienė ir apie 20 rajono verslininkų.

    Pristatant  56888 tūkstančius eurų  siekiantį Jonavos rajono biudžetą,  aktualiausia biudžeto sritis  verslo atstovams – asignavimai investicijų projektams  ir remontams.

    Investicijoms šiemet skirta daugiau nei 10 milijonų eurų. D. Petronienė informavo, jog investuoti ketinama į baseino statybas, į  savivaldybės vykdomus projektus, darnaus judumo priemonių įgyvendinimą, gatvių apšvietimo modernizavimą, socialinių, gydymo  bei švietimo  įstaigų  atnaujinimą, teritorijų planavimą, ekologiškų autobusų pirkimą ir kitas rajonui svarbias reikmes.

    Nors 2020 metų  biudžete buvo  skirta lėšų verslo aplinkos gerinimui, šiemet tokių lėšų iš ministerijos negauta. 103 tūkst. eurų numatomi LEZ teritorijos išmiškinimui, tuo tarpu tolesniam teritorijos pritaikymui verslo reikmėms bus pasitelkiamos ES struktūrinių fondų lėšos.

    Rūmų nariai pastabų dėl biudžeto neturėjo, savo pasiūlymus jie teikė dar iki jo sudarymo. Biudžetas bus tvirtinamas Jonavos rajono savivaldybės  taryboje vasario 11 dieną.

    Kur kas daugiau emocijų sukėlė administracijos direktoriaus pristatomas klausimas dėl planuojamų mokesčių, skirtų savivaldybės infrastruktūros plėtrai. Tiek verslas, tiek gyventojai yra nesusipažinę su šiuo mokesčiu, yra nežinioje dėl jo taikymo. Be to, Jonavoje pristabdytas statybos leidimų išdavimas, o naujai išduotiems jau galios nauja tvarka. Verslininkus ypač domino mokesčio dydis, pagal ką jis apskaičiuojamas, ar surinkti mokesčiai atiteks būtent jų urbanizuojamoms teritorijoms ir nuo ko šis dydis priklausys.

    V. Majauskas informavo, kad šis mokestis bus sumokamas statybos leidimo išdavimo metu, jo dydis priklausys nuo planuojamo statyti objekto ploto, rekonstrukcijos metu bus apmokestinamas tik po rekonstrukcijos padidėjęs pastatų plotas. Preliminariais skaičiavimais, už 100 m2 ploto gyvenamos paskirties namą ne miesto teritorijoje reikėtų sumokėti apie 2500 Eur vienkartinį infrastruktūros mokestį, jei statybos vyktų miesto ir rajono užstatytoje prioritetinėje teritorijoje – mokestis sudarytų apie 1000 Eur. Skirtingi mokesčiai planuojami sodų bendrijose, pramonės ar sandėliavimo objektams. Tam bus  taikomi koeficientai, nuo kurių priklausys  konkretaus objekto mokesčio dydis.  Socialinės plėtros objektams šis mokestis taikomas nebus. Planuojamas prioritetinės  ir neprioritetinės inžinerinės savivaldybės infrastruktūros plėtros išlaidų  dydis – 50 Eur/m2.

    Diskutuota kaip bus su investicijomis, kai planuojami statyti dideli investiciniai objektai – gamybos ar sandėliavimo patalpos. Ar investuotojams tokie mokesčiai nebus kliūtis investuoti mūsų rajone, ar nebus nuskriausti pastatus statantys kažkur laukuose, sumokantys didelį infrastruktūros mokestį už statybos leidimą, tačiau jokios infrastruktūros negausiantys.

    A. Meškauskas reziumavo, kad jeigu skubiai būtų priimtas toks sprendimas, jis  įneštų daug sumaišties tiek statytojams, tiek savivaldybei.  „Visai nelikę laiko jam pasirengti, o statybos leidimų siekiantys asmenys su mokesčiu susidurs jau artimiausiu metu. Manome, kad būtų tikslinga šio sprendimo įsigaliojimą nukelti liepos 1 dienai“, – kalbėjo KPPAR Jonavos filialo tarybos pirmininkas.

    Šis sprendimo projektas bus svarstomas Jonavos rajono savivaldybės taryboje vasario 11 dieną.

    KPPAR Jonavos filialo vardu norime padėkoti Jonavos rajono savivaldybės administracijos atstovams – Valdui Majauskui ir Danutei Petronienei už konstruktyvią diskusiją ir aktualius pristatymus, o verslo atstovams už aktyvų bendravimą, diskusijas.

    Parengė KPPAR Jonavos filialo direktorė Dalia Sinkevičienė

     

Skip to content