• Naujienos
  • Subsidijos nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms

    Penktadienį vyriausybei patvirtinus priemonės „Subsidijos nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms“ lėšų skyrimo ir administravimo tvarkos aprašą, jau nuo šios savaitės savarankiškos įmonės galės teikti paraiškas subsidijai gauti.

    Savarankiškos įmonės, siekdamos gauti subsidiją, VMI „Mano VMI“ autorizuotų paslaugų srityje, kurios adresas https://www.vmi.lt/manovmi, turi užpildyti ir pateikti nuo COVID-19 nukentėjusios savarankiškos įmonės subsidijos paraiškos formą.

    Nesavarankiškos įmonės, siekdamos gauti subsidiją, turi užpildyti nuo COVID-19 nukentėjusios nesavarankiškos įmonės subsidijos paraiškos formą ir pateikti ją per Elektroninio deklaravimo sistemą. Tuo atveju, jeigu pareiškėjas nesavarankiškos įmonės paraiškoje nurodo, kad yra susijęs su užsienio juridiniu asmeniu, kartu su nesavarankiškos įmonės paraiška šiame punkte nustatyta tvarka turi pateikti šio užsienio juridinio asmens finansinių ataskaitų už 2019 metus rinkinius ar juos atitinkančius finansinius duomenis.

    Vyriausybė jau buvo patvirtinusi subsidijų koncepciją anksčiau, tačiau suderinus su Europos Komisija, tvarkos apraše buvo padaryti keli pakeitimai, pvz. numatyta, kad pagal apyvartą ar turto balansinę vertę esančios vidutinio dydžio įmonės, bet turinčios daugiau nei 250 darbuotojų, taip pat gali pretenduoti į subsidiją.

    Subsidija sudarys 25% 2019 m. įmonės sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM), o pagrindinis kriterijus šiai subsidijai gauti yra bent 30 proc. siekiantis apyvartos sumažėjimas, skaičiuojant laikotarpį per antrąjį karantiną – nuo 2020 m. lapkričio 1 d. iki 2021 m. sausio 31 d. ir lyginant apyvartą su 2019–2020 m. laikotarpiu.

    Lapkričio mėn. duomenys neįtraukiami skaičiuojant apyvartos mažėjimą įmonėms, kurių veikla buvo uždrausta nuo 2020 m. gruodžio mėn..

    Jeigu įmonė įsteigta laikotarpiu nuo 2019 m. lapkričio 1 d. iki 2020 m. lapkričio 30 d., bet tuo laikotarpiu, kai skaičiuojamas apyvartos smukimas, pajamų negavo, žiūrima ar įmonės vykdoma pagrindinė veikla yra įtraukta į karantino metu ribojamų veiklų sąrašą. Naujos įmonės, taip pat sumokėjusios iki 2.000 Eur GPM, galės pretenduoti į 500 Eur dydžio subsidiją.

    Subsidijos nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms

    Subsidijomis siekiama padėti įmonėms įveikti koronaviruso sukeltas neigiamas pasekmes ir išsaugoti likvidumą. Iš viso bus paskirstyta 150 mln. eurų biudžeto lėšų.

    Kokios įmonės gali gauti subsidiją?

    Neatlygintinas vienkartines subsidijas galės gauti įmonės, kurių vidutinė mėnesio apyvarta sumažėjo 30 proc. ar daugiau.

    Jeigu 2019 m. įmonės sumokėta ar įskaityta GPM suma siekia daugiau kaip 2 tūkst. Eur, bus mokama 25 proc. dydžio subsidija, o jeigu 2019 m. sumokėta ar įskaityta GPM suma siekia 2 tūkst. Eur ir mažiau, bus mokama minimali 500 Eur subsidija.

    Kaip bus skaičiuojamas įmonės apyvartos sumažėjimas?

    Apyvartos sumažėjimas bus skaičiuojamas nuo 2020 m. lapkričio 1 d. iki 2021 m. sausio 31 d., palyginti su 2019–2020 m. laikotarpiu.

    Jeigu įmonės veikla buvo uždrausta po 2020 m. lapkričio 30 d., tuomet bus skaičiuojamas apyvartos mažėjimas nuo 2020 m. gruodžio 1 d. iki 2021 m. sausio 31 d.

    Jeigu įmonė įsteigta nuo 2019 m. lapkričio 1 d. iki 2020 m. lapkričio 30 d., bet tuo laikotarpiu, kai skaičiuojamas apyvartos smukimas, pajamų negavo, tuomet bus žiūrima, ar vykdoma pagrindinė veikla yra įtraukta į karantino metu ribojamų veiklų sąrašą.

    Jaunoms įmonėms, įsteigtoms nuo 2019 m. lapkričio 1 d. iki 2020 m. lapkričio 30 d.,  jei jų pagrindinė veikla įtraukta į ribojamų sąrašą, skiriama minimali 500 Eur subsidija.

    Kur pateikti paraišką?

    Paraiškos subsidijoms gauti teikiamos per Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) interneto svetainėje paskelbtus kvietimus. VMI skelbs du kvietimus: pirmasis bus skirtas savarankiškoms įmonėms, antrasis – nesavarankiškoms įmonėms.

    Per kiek laiko subsidijos pasieks įmones?

    Pagal pirmąjį kvietimą subsidijos įmones pasieks maždaug per 2 savaites nuo paraiškos pateikimo, pagal antrąjį – per mėnesį (dėl sudėtingesnio vertinimo proceso).

    Kaip bus vertinama paraiška?

    Paraiškas vertins VMI ir Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA).

    Iki kada bus galima teikti paraiškas gauti subsidiją?

    Teikti paraiškas gauti subsidiją bus galima tol, kol bus paskirstytos numatytos lėšos, bet ne ilgiau kaip iki 2021 m. birželio 1 d.

    Dažniausiai užduodami klausimai apie subsidijas – čia.

    Priemonės „Subsidijos nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms“ lėšų skyrimo ir administravimo tvarkos aprašas – čia.

    Savarankiškos įmonės subsidijos paraiškos forma.

     

    LR Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir kt. šaltinių informacija

Skip to content