• Naujienos
  • Vyriausybėje įteikti apdovanojimai verslo lyderiams

    Daugiau kaip 2000 įmonių vienijanti Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija (LPPARA) pirmadienį Vyriausybės rūmuose apdovanojo didžiausią proveržį eksporto srityje padariusias bendroves, labiausiai nusipelniusius šalies regionų verslininkus bei geriausią Lietuvos metų verslininkę.

    „Lietuvos eksporto prizą 2019“ šiemet pelnė penkios kompanijos. Laureatais išrinkti žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“, sėkmingai pasirinkęs orientaciją į aukštos pridėtinės vertės pieno baltymų produktus ir biotechnologijas bei pernai eksportą auginęs 31% iki 64 mln. EUR, ir 100% produkcijos eksportuojanti bei aukštos pridėtinės vertės elektrotechnines sistemas tokiems klientams kaip „Rolls Royce“, „Siemens“ ar GE gaminanti UAB „Harju Elekter“.

    „Lietuvos eksporto prizai“ taip pat skirti ergonominius biuro baltus ir prekybinę įrangą gaminančiai bei 93% produkcijos į Vakarų rinkas eksportuojančiai UAB „ROL Lithuania“, 90% pajamų Vokietijoje generuojančiai vidaus inžinerinių tinklų diegimo ir projektavimo įmonei UAB „Baltoji Vokė“ bei vienintelę pasaulyje gintaro pirtį bei unikalius SPA sprendimus turinčiai bei aktyviomis pastangomis 30% pajamų iš užsienio turistų generuojančiai UAB „Atostogų parkas“.

    „Lietuvos eksporto prizo“ apdovanojimus kasmet nuo 2001 m. organizuojančios LPPARA prezidentas Rimas Varkulevičius teigia, kad šie neeiliniai metai ne tik dar labiau sustiprino eksporto reikšmę verslams, bet ir išryškino aukštos pridėtinės vertės produkcijos atsparumą rinkų svyravimams, taip pat dar kartą atskleidė lyderystės ir vizionieriškumo svarbą.

    „Džiugina, kad Lietuvos gamintojai ir paslaugų teikėjai vis dažniau konkuruoja nebe kaina, o unikalumu, prekių ar paslaugų dizainu, pridėtine verte ir inovacijomis. Tokia strategija yra imlesnė laikui ir investicijoms, tačiau žymiai tvaresnė ir atsparesnė. Todėl džiaugiuosi, kad šių metų „Lietuvos eksporto prizas“ išryškina ir įvertina būtent aukštesne pridėtine verte grįstas įmones, o orientacija į šią kryptį yra vis labiau auganti Lietuvos pramonės, prekybos ir amatų rūmų sistemos veiklos dalis“, – komentuoja R. Varkulevičius.

    Laureatus apdovanojęs Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad eksportas yra pagrindinis mūsų šalies variklis, kuriam sušlubavus realybė būtų mažiau džiuginanti nei rodo naujausia šalies statistika.

    „Džiaugiuosi, kad nepaisant neeilinių iššūkių, mūsų verslui atsivėrė ir naujos galimybės, kuriomis pasinaudoja iniciatyvios, mąstančios ir veržlios įmonės“, – sake premjeras.

    Svarbiausiame metų renginyje LPPARA 18-ąjį kartą apdovanojo ir geriausią moterį verslininkę. Šiemet ja tapo šaltyje džiovintų vaisių, uogų, daržovių ir prieskonių gamintojos UAB „Geld Baltic“ vadovė Laura Kaziukonienė.

    Nugalėtojos teigimu, šio verslo idėją pirmiausia padiktavo vaikai, kuomet L. Kaziukonienės šeima ieškojo natūralių sveikų užkandžių. O per pastaruosius tris metus bendrovė išaugo iki 20 darbuotojų, 0,5 mln. EUR pajamų 2019-aisis (ketvirtadalis – eksportas į 20 valstybių), nuolatinių receptūrų inovacijų, bendradarbiavimo su universitetais, patentų ir tuzino medalių bei apdovanojimų Lietuvoje, Skandinavijoje ir kitose rinkose.

    „Siekiame pakeisti nesveiko užkandžiavimo įpročius, ypač tarp vaikų. Norime pasiūlyti sveikus užkandžius, vietoj sausainių ar šokoladų, šaltyje džiovintų vaisių, uogų ir daržovių pagrindu sukurtus skanėstus. Džiugu, kad šis paprastas noras virsta ne tik augančiu verslu, bet ir įtraukia mūsų šalies mokslininkus, dizainerius, pakuotės kūrėjus bei kitus specialistus, kurių dėka pavyksta patenkinti ne tik vietos, bet ir eksporto rinkų poreikius“, – kalba L. Kaziukonienė.

    Be minėtų laureatų, LPPARA taip pat garbės ženklais – Sidabrinėmis „Darbo žvaigždėmis“ – apdovanojo prie rūmų veiklos bei ekonominės ir investicinės aplinkos gerinimo pernai labiausiai prisidėjusius narius bei partnerius: VGTU rektorių prof. Alfonsą Daniūną, UAB „Kautra“ generalinį direktorių Liną Skardžiuką, Klaipėdos PPAR generalinio direktoriaus pavaduotoją Vidą Kažuro, UAB „Grafų baldai“ savininką Žydrūną Grinių ir AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Pasvalio sūrinė“ generalinį direktorių Virginijų Jankauską.

    Darbo žvaigždės apdovanojimas pirmą kartą buvo įsteigtas dar 1939 m. Tai aukščiausias Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų apdovanojimas, prieškario metu turėjęs valstybės ordino statusą. Šiuolaikinės LPPARA „Darbo žvaigždės“ teikiamos nusipelniusiems šalies regionų verslininkams ir asmenims, ženkliai prisidėjusiems gerinant verslo sąlygas šalyje.

    Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija (LPPARA) yra 1996 m. įsteigta nevyriausybinė nepelno organizacija, vienijanti ir atstovaujanti penkiems regioniniams prekybos, pramonės ir amatų rūmams Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje bei daugiau kaip 2000 jų narių.

    Pagrindinis LPPARA tikslas yra verslo interesų atstovavimas gerinant aplinką verslo plėtrai, eksportui, investicijoms ir visuomenės gerovei. LPPARA teikia pasiūlymus verslo aplinkos gerinimui, konsoliduotą pozicija teisėkūroje, vertina valdžios sprendimus, dalyvauja ir kuria darbo grupes, apvalaus stalo diskusijas.

Skip to content