• Naujienos
  • Aktuali informacija dėl patalpų nuomos

    Kokius dokumentus nuomininkui turi pateikti patalpų nuomotojas kai įmonė nuomoja patalpas (komercinės ar gyvenamosios paskirties) kitai įmonei arba gyventojui?

    Jeigu įmonė, PVM mokėtoja, teikia nuomos paslaugas kitai įmonei, tai pajamų pripažinimui turi būti išrašoma PVM sąskaita faktūra arba kasos aparato kvitas. Jeigu yra išrašoma PVM sąskaita faktūra, dar turi būti ir sumokėjimą patvirtinantis dokumentas, t.y. sąskaitos išrašas, arba jeigu sumokama grynais pinigais ir pinigai priimami kasoje, tai kasos pajamų orderis, o jeigu pinigai priimami ne kasoje, – pinigų priėmimo kvitas.

    Jeigu šias paslaugas teikia įmonė, kuri nėra PVM mokėtoja, kitai įmonei, tai pajamų pripažinimui turi būti išrašoma sąskaita faktūra arba kasos aparato kvitas. Jeigu yra išrašoma sąskaita faktūra, dar turi būti ir sumokėjimą patvirtinantis dokumentas, t.y. sąskaitos išrašas, arba jeigu sumokama grynais pinigais ir pinigai priimami kasoje, tai kasos pajamų orderis, o jeigu pinigai priimami ne kasoje, – pinigų priėmimo kvitas.

    Jeigu įmonė, PVM mokėtoja, teikia nuomos paslaugas gyventojui, tai pajamų pripažinimui taip pat turi būti išrašytas vienas iš Taisyklėse nustatytų dokumentų (PVM sąskaita faktūra, sąskaita faktūra arba kasos aparato kvitas) ir atitinkamai sumokėjimo dokumentas sąskaitos išrašas, arba jeigu sumokama grynais pinigais ir pinigai priimami kasoje, tai kasos pajamų orderis, o jeigu pinigai priimami ne kasoje, – pinigų priėmimo kvitas.

    Kokius dokumentus nuomininkui turi pateikti patalpų nuomotojas kai gyventojas nuomoja patalpas (komercinės ar gyvenamosios paskirties) kitam gyventojui ar įmonei?

    Gyvenamosios paskirties patalpos gali būti nuomojamos įsigijus verslo liudijimą gyvenamųjų patalpų nuomai. Su šiuo verslo liudijimu gali būti nuomojamos patalpos tik gyventojams (įskaitant ir vykdantiems individualią veiklą tiek su verslo liudijimu, tiek įregistruotą pagal pažymą) ir tik gyvenamosios paskirties.

    Bet kokios paskirties nekilnojamasis turtas (įskaitant ir gyvenamosios paskirties patalpas) gali būti nuomojamas, metams pasibaigus, iki kitų metų gegužės 1 dienos, deklaruojant iš nekilnojamojo turto nuomos gautas pajamas ir nuo jų sumokant gyventojų pajamų mokestį. Šiuo būdu nekilnojamąjį turtą nuomojančiam gyventojui nėra nustatytos prievolės išrašyti apskaitos dokumentą nuomininkui.

    Kai nekilnojamasis turtas yra nuomojamas gyventojui, vykdančiam individualią veiklą pagal pažymą, tai pastarasis gyventojas turi turėti visus pirminius nuomos išlaidas pagrindžiančius dokumentus. Tokiais dokumentais galėtų būti sudaryta nuomos sutartis ir pinigų sumokėjimo faktą patvirtinantys dokumentai. Tuo atveju, kai už nuomos paslaugas atsiskaitoma pavedimu – banko pavedimo išrašas, o kai atsiskaitoma grynaisiais pinigais – veiklą vykdančio gyventojo išrašytas pinigų išmokėjimo kvitas.

    Kai gyventojas nekilnojamąjį turtą (įskaitant ir gyvenamosios paskirties patalpas) nuomoja juridiniam asmeniui, tai tokios išmokos priskiriamos A klasės pajamoms, nuo kurių mokestį apskaičiuoja ir sumoka išmoką išmokėjęs juridinis asmuo. Šiuo atveju turėtų būti sudaryta nuomos sutartis ir pinigų sumokėjimo faktą patvirtinantys dokumentai: kai už nuomos paslaugas atsiskaitoma pavedimu – banko pavedimo išrašas, kai atsiskaitoma grynaisiais
    pinigais – juridinio asmens išrašytas pinigų išmokėjimo kvitas.

    Valstybinės mokesčių inspekcijos informacija

     

     

Skip to content