• Naujienos
  • Kėdainiuose duris atvėrė rūmų filialas

    Justina Sveikytė

    Birželio 4-ąją Kėdainių miesto rotušėje vyko iškilminga ceremonija, simbolizuojanti dar stipresnę aktyvių krašto bei visos Lietuvos verslininkų bendrystę ir dar didesnes galimybes kuriantiems darbo vietas mūsų krašte – buvo paminėtas oficialus Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPA) Kėdainių filialo atidarymas.

    Pasirašė sutartį ir tapo partneriais

    Ceremonijos metu Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius įtvirtino bendradarbiavimą miesto rotušėje pasirašydami sutartį, kuria abi institucijos drauge įsipareigoja bendradarbiauti plėtojant ir įtvirtinant savivaldą, kuriant palankias sąlygas verslui, puoselėjant Kėdainių rajono įvaizdį bei veikti kaip atsakingi partneriai planuojant, derinant ir įgyvendinant Kėdainių rajono ekonominės plėtros politiką.

    „Kėdainių rajono savivaldybė ir Kauno PPA rūmai kuria tarpusavio dialogą ir atranda laiko bendroms diskusijoms. Matau, kad atsidūriau rimtame forume su labai rimtais žmonėmis. Rajono savivaldybės durys jums yra atviros – esame pasiruošę priimti verslininkų bendruomenės idėjas ir sumanymus, kuriuos būtų galima įgyvendinti Kėdainiuose. Matau, kad rotušėje susirinkę žmonės atsakingi, turintys ką pasakyti, o svarbiausia – kupini idėjų ir degantys jas įgyvendinti“, – į reikšmingą visam Kėdainių kraštui KPPA rūmų Kėdainių filialo atidarymo ceremoniją susirinkusius verslininkus sveikino V. Tamulis.

    Per 3 metus iš atstovybės tapo atskiru filialu

    Kėdainių verslo atstovų iniciatyva 2015 metų liepos 7-ąją buvo patvirtintas sprendimas steigti Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Kėdainių atstovybę, kuri tuo metu vienijo penkias krašto verslo įmones.

    Per trejus su puse metų prie atstovybės jau yra prisijungusios 46 rajono verslo įmonės, kuriose dirba daugiau nei 2280 darbuotojų.

    KPPA rūmų Kėdainių atstovybei tapus atskiru filialu, jo nariams bus sudarytos sąlygos lengvesnei eksporto sertifikatų į trečiąsias pasaulio šalis išdavimo procedūrai. Į trečiąsias pasaulio šalis produkciją eksportuojančių įmonių Kėdainių rajone vien pernai veikė dešimt, ir nuo šiol jų atstovai eksporto dokumentus tvarkyti jau galės savame mieste.

    Antra, metinį nario mokestį kėdainiečiai nuo šiol mokės savam filialui, todėl pačių surinktomis lėšomis organizuojant veiklą Kėdainių filiale disponuoti bus paprasčiau.

    Nuo trąšų gamintojų iki medinių namelių rentėjų

    „Mano tikslas – kad kiekvieną mėnesį vis kitoje vietoje susirenkantys Kėdainių filialo nariai gautų žinių, todėl į svečius kviečiame įvairių sričių atstovus. Kalbėjome apie koučingą, gilinomės į asmens duomenų apsaugą, su advokatu diskutavome apie akcininko teisinę atsakomybę, turėjome net ir fotografijos pradmenų paskaitą. Tikrai nėra taip, kad tapus verslininku, „užkūrus varikliuką“ nieko daryti nebereikia. Būtina mokytis – ir būtina nuolat, – įsitikinusi šįmet įsteigto KPPA rūmų Kėdainių filialo vadovė Daina Balasevičienė, Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė. – Filiale turime 46 narius, kurių specifikacija – labai įvairi: nuo žemės ūkio, maisto ir trąšų gamybos, iki paminklų ir medinių namukų statybos. Įvairi specifikacija – įvairios ir verslininkų patirtys, sėkmės ir sunkumų istorijos, kuriomis susirinkę jie ir dalijasi. Mažieji gali mokytis iš didžiųjų. Kol kas nė viena įmonė, per trejus su puse metų tapusi KPPA rūmų Kėdainių atstovybės, nuo šiol – jau ir filialo nare nenorėjo trauktis iš mūsų veiklos. Priešingai – daugėja norinčiųjų įsitraukti į ją.“

    Požiūris į verslą lemia ne tik miesto klestėjimą

    „Istorija mus moko, kad priklausomai nuo valstybės požiūrio į verslą miestas ar net visa šalis gali suklestėti arba žlugti. Tarkime, įsigalėjus komunizmui, žlugti rizikuoja ištisos valstybės – Rusija, Kuba, net ir Venesuela. Nepriklausomybės pradžioje Lietuvoje taip pat buvo įsivyravęs nepagarbus požiūris į verslininkus. Jie buvo pravardžiuojami sukčiais, išnaudotojais, spekuliantais, ekonomika patytė nuosmukį, didėjo nedarbas ir emigracija. Prisiminkime Kėdainių istoriją – prieš keturis šimtus metų, kai 1559 metais Europoje su tikslu patarti karaliui ir atstovauti pirkliams ėmė steigtis prekybos rūmai, savo aukso amžių išgyveno mūsų miestas. Tuometiniai Kėdainių vadovai išrūpino miestui Magdeburgo teises, kvietė pirklius, naujakurius, amatininkus, steigė parduotuves, organizavo muges, pradedančiuosius pradžioje atleisdami nuo mokesčių. Panašią situaciją regime Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, kuri atsigauna ir demonstruoja, kad valdžios verslo supratimas ir tinkamas požiūris į jį yra labai svarbus. Mane džiugina tai, kad ir Kėdainių verslininkai buriasi į bendruomenę, į KPPA rūmų Kėdainių filialą, vadinasi, požiūris į verslą gerėja, – ceremonijos metu kalbėjo naujai įsteigto Kėdainių filialo septynių narių tarybos pirmininkas Dainius Cibulskis. – Manau, kad iš KPPA rūmų Kėdainių filialo naudos turime visi. Tiek verslininkai, kurie savo interesais dalijasi ir yra pasiruošę bendrai juos ginti, tiek ir mūsų miesto gyventojai, tiek visa šalis.“

    Aptarė aktualius klausimus

    Renginį Kėdainių rotušėje vainikavo diskusija „Verslo ir savivaldos bendradarbiavimas“.

    Jos metu Kėdainių rajono savivaldybės atstovai ir krašto verslininkai drauge su svečiais iš Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų aptarė galimą verslo sąlygų gerinimą, gyventojų, ypatingai – jaunimo pritraukimo į miestą Lietuvos širdyje galimybes ir dalijosi idėjomis apie tai, koks ateityje turėtų būti krašto įvaizdžio pozicionavimas ir pristatymas turistams bei suinteresuotiems verslo atstovams tam, kad Kėdainiai taptų dar patrauklesne investicijų vieta.

    Plėtra – nuolatinė ir didžiulė

    „Šiandien Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai efektyviai dirbanti, solidi ir patikima, auganti  verslo savivaldos institucija, kompetentinga patarėja savivaldybėms ir regionų plėtros institucijoms. Be to – ir viena didžiausių verslą atstovaujančių organizacijų visoje Lietuvoje – vien per nepilnus paskutinius metus į ją buvo priimta 120 naujų narių. Sparčiai plečiasi ir Kėdainių filialas – per paskutinius metus į jį įstojo 25 nauji nariai. Augimas didžiulis, pasitikėjimo kreditas iš verslininkų – taip pat, – pabrėžė KPPA rūmų prezidentas Z. Dargevičius. – Ne per seniausiai su verslininkų grupe sugrįžome iš Ispanijos, netrukus skrisime į Portugaliją, kur organizuojame Lietuvos ir užsienio verslininkų susitikimus su kolegomis, dairomės naujų partnerių. Drauge susibūrus visiems lengviau.“

    Kitas susitikimas – jau mėnesio pabaigoje

    KPPA rūmų Kėdainių filialas įsikūrė senamiesčio širdyje – Didžiojoje g. 8, o kitas jo narių susitikimas numatomas jau birželio 26 dieną.

    Kėdainiuose lankysis Kauno PPA Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus atstovės, kurios įmones konsultuos verslo partnerių paieškos ir plėtros į užsienio rinkas, ES investicijų ir šiuo metu įmonėms aktualių priemonių klausimais.

     

    Giedrės Minelgaitės-Dautorės/ „Rinkos aikštė“ nuotr.

Skip to content