• Naujienos
  • Mokesčių tendencijos ir jų įgyvendinimas Lietuvoje

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Finansininkų klube lankėsi UAB „Ernst & Young Baltic“ mokesčių skyriaus atstovės Aldona Savičiūtė ir Raimonda Gaižauskienė. Pranešėjos skaitė pranešimą bei vedė diskusiją tema „Mokesčių tendencijos ir jų įgyvendinimas Lietuvoje“.

    Lietuva, būdama tarptautinių organizacijų (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos – EBPO bei Europos Sąjungos – ES) nare prisiima įsipareigojimus savo nacionalinėje teisėje įgyvendinti tarptautinių susitarimų mokesčių klausimais nuostatas. Dėl šios priežasties mokesčių mokėtojams aktualu suprasti tiek jau įgyvendintus, tiek būsimus pakeitimus bei tinkamai pasirengti jų įgyvendinimui netolimoje ateityje.

    Pranešėjos pasidalino įžvalgomis dėl naujausių iniciatyvų, susijusių su EBPO parengtu BEPS (anglų k. Base Erosion and Profit Shifting – lietuvių k. Mokestinės bazės erozija ir pelno perkėlimas) planu, įgyvendinimo Lietuvoje. Įgyvendinant prieš mokesčių planavimą nukreiptas iniciatyvas, nuo šių metų pradžios EBPO Daugiašalės konvencijos nuostatos keičia Lietuvos pasirašytų dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarčių tekstą. Mokesčių mokėtojai taip pat turės tam tikrais atvejais mokesčių administratoriui pranešti apie planuojamus sandorius, be to įsigaliojus naujoms taisyklėms, kainodaros dokumentacijoje turės pateikti detalesnę informaciją apie įmonių grupės veiklą ir sandorius su asocijuotais asmenimis.

    Paminėtos priemonės siekiant skaidrumo ir informacijos atskleidimo mokesčių administratoriui vienareikšmiškai susijusios ir su mokesčių mokėtojo patikimumo tema. Nuo šių metų Mokesčių administravimo įstatymu įvedama nauja patikimo mokesčių mokėtojo sąvoka. Tuo pačiu, pakeitimai, susiję su įgalioto ekonominių operacijų vykdytojo statusu muitinės tikslais ar patvirtinto apmokestinamojo asmens statusu PVM tikslais (jei bus įgyvendintas ES projektas), rodo tendencijas, kad galimybė ateityje naudotis mokesčių įstatymuose numatytomis paskatomis vis dažniau bus suteikiama tik patikimiems mokesčių mokėtojams.

    Pranešėjos taip pat pristatė naujausią 0% PVM taikymo praktiką tiekiant prekes į kitas ES valstybes nares. Buvo aptartas naujausias PVM įstatymo 49 str. apibendrintas komentaras bei aktualūs ES Teisingumo teismo sprendimai.

    Siekiant palengvinti finansų specialistų darbą sekant teisės aktų pakeitimus, pranešėjos taip pat pristatė 2018 m. pabaigoje pradėjusią veikti konsultacijų platformą „EY vedlys“, kurioje pateikiamos mokesčių, apskaitos ir teisės žinios, ekspertų konsultacijos. Prenumeratoriai gali užduoti klausimus, naudotis anksčiau atsakytų klausimų duomenų baze, patogia paieška, gauti aktualias naujienas mokestine, apskaitos bei teisine tematika, taip pat žiūrėti trumpus vaizdo įrašus bei virtualius seminarus aktualiomis temomis. Be to, EY Vedlyje yra ne viena buhalterių kasdieniam darbui pritaikyta skaičiuoklė.

    Dalį EY Vedlio turinio galima pamatyti tiesiog prisiregistravus, o paspaudus mygtuką „Išbandyk“ bus matomas visas EY Vedlio turinys visiškai nemokamai 14 dienų laikotarpyje, su galimybe užduoti vieną klausimą taip pat nemokamai. Specialiai Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Finansininkų klubo nariams iki 2019 m. balandžio 30 d. suteikiama 15% nuolaida metinei prenumeratai. Nuolaidos kodą sužinosite parašę adresu: vera.mileikiene@chamber.lt

Skip to content