Gegužės 24 d. Rūmuose vyko diskusinis seminaras „Kaštų valdymo principai ir įtaka verslo sprendimams.“
Dalyvius pasveikino KPPAR generalinis direktorius dr. Vytautas Šileikis, pažymėjęs, kad siekiant didesnio konkurencingumo ir optimalių sprendimų verslo įmonėms aktualu nuolat valdyti verslo procesus.
Įmonių „Garlita“, „Mechel Nemunas“, „Pieno žvaigždės“ Kauno filialas, „Vesiga“ , „Novameta“, Rolands Moisejs“ ir kt. vadovai aktyviai dalyvavo diskusijoje dėl kaštų valdymo poveikio įmonės veiklos rezultatams.
Lektorius Eladijus Kirijanovas pateikė pagrindinius kaštų valdymo principus, optimalius sprendimo parinkimo kriterijus. Tvarkos komunikacija, sąnaudų „distiliacija“, sugaišto laiko problemos identifikavimui įvertinimas yra svarbūs veiksniai priimant sprendimus.
Gžegož Rogoža, AB „Pieno žvaigždės“ Kauno filialo direktorius, pasidalijo kaštų valdymo patirtimi savo vadovaujamoje įmonėje. Ištisus metus trunkanti išsami analizė daroma jau trečią kartą, įmonės efektyvumas išaugo 5 proc. Sistemingas darbas, kokybiško įrankio sukūrimas sudaro galimybę dirbti stabiliai ir gaminti aukštos kokybės produktus.
UAB „Garlita“ generalinis direktorius Juozas Martikaitis atskleidė, kokius sprendimus teko priimti krizės metu. Surastos Afrikos, Skandinavijos šalių ir kitos naujos rinkos. Esminiai pokyčiai įvyko asortimento struktūroje – sukurti saulės šilumą atspindintys ir šaltį atstumiantys rūbai, NATO skirti gaminiai. Kaštų valdymui įdiegta ITON sistema, kuri pagrįsta nuolatinės apskaitos, analizės, pasekmių likvidavimo principais.
UAB „Mechel Nemunas“ direktorius Vitalijus Graunas pateikė savo vadovaujamos įmonės patirtį. Tam tikram gaminio kokybės lygiui būtini atitinkami kaštai. Sąnaudos turi užtikrinti stabilią ir reikalingą kokybę. Labai svarbus aspektas – žaliavų kainų numatymas ir jų įsigijimas laiku.
Lektorius E.Kirijanovas apibendrino, kad siekiant optimizuoti kaštų valdymą svarbu sukurti kaštų valdymo sistemą, identifikuoti jautriausias vietas, kaštų optimizavimas nereiškia mažinimo, būtina vertinti galimybių, pastangų ir efektyvumo santykį.