• Naujienos
  • Į verslo bendruomenės nuomonę atsižvelgta tik iš dalies

    Svarstant, kokie nekilnojamojo turto mokesčio tarifai bus nustatyti Kaune 2012 metams, miesto verslo bendruomenė pateikė savo požiūrį ir argumentus merui R.Mikaičiui, Tarybos komitetams, savivaldybės Finansų skyriui.

    „Manome, kad bendrieji principai dėl nekilnojamojo turto mokesčių turi tenkinti įmonių ir viso miesto konkurencingumo lūkesčius. Svarbu, kad baziniai nekilnojamojo turto mokesčiai būtų ne didesni kaip Vilniuje ar kituose miestuose, kurie turi konkurencinės įtakos Kaunui. Antra, apleistam ir blogai prižiūrimam turtui mokesčių žirklės turi būti maksimalios, o ne minimalios, kaip iki šiol,“ – esminius argumentus pabrėžė Kauno PPA rūmų generalinis direktorius V. Šileikis.

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai ir Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacija siūlė, kad nekilnojamojo turto mokesčio pagrindinis tarifas būtų sumažintas nuo 0,9 iki 0,8 proc. Laisvės alėjoje ir senamiestyje esantiems statiniams siūlyta mažinti nekilnojamojo turto tarifą nuo 0,7 iki 0,5 proc. Verslo bendruomenė taip pat pageidavo, kad NT mokesčių tarifai būtų nustatyti ilgesniam nei vienerių metų laikotarpiui.

    Verslininkai išreiškė abejonių dėl turto masinio vertinimo principo pritaikymo ir skaičiavimų, esą nuo 2006 m. iki 2011 m. sausio 1 d.turto mokestinė vertė Kauno mieste sumažėjo vidutiniškai 34,98 proc., o Laisvės alėjoje ir senamiestyje – 34,90 proc.

    Prieš balsavimą verslo bendruomenės poziciją Tarybos nariams išdėstė Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos prezidentas J. Guzavičius.

    Siūlymą pagrindinį tarifą mažinti iki 0,8 proc., palaikė Tarybos nariai A. Orlauskas, V. Matijošaitis, tačiau sprendimui priimti pritrūko balsų.

    Kauno miesto savivaldybės taryba patvirtino tris nekilnojamojo turto mokesčio tarifus – pagrindinį 0,9 ir 0,6 proc. – Laisvės alėjoje ir Senamiestyje esantiems pastatams, jei vykdoma nustatyta veikla (knygų mažmeninė prekyba, prekyba suvenyrais, antikvariniais daiktais, maitinimo ir gėrimų paslaugos, komercinės meno galerijos). Tačiau, pasiūlius vienam iš Tarybos komitetų, mokesčio lengvatos neteko viešbučiai. Centrinėje miesto dalyje esantiems viešbučiams bus taikomas pagrindinis 0,9 proc. tarifas.

    Neprižiūrimiems statiniams nutarta palikti maksimalų įstatymo leidžiamą 1 proc. mokesčio tarifą. Taryba, kaip siūlė ir verslininkai, nutarė kreiptis į Seimą, kad apleistam, netvarkomam nekilnojamajam turtui būtų nustatytas 2 ar 3 proc. tarifas. Taip pat administracija paraginta atidžiau įvertinti mieste esančius prastos būklės pastatus, nes kol kas tik 33 objektams, kurie pripažinti apleistais, taikomas 1 proc. tarifas.

Skip to content