• Naujienos
  • Persiškų kilimų mistika, grožis ir prabanga „Lauros Namuose“

    Persiškų kilimų mistika

    Galerijoje „Lauros Namai“ Kauno senamiestyje eksponuojami unikalūs XIX-XXI a. persiški kilimai, buities rakandai, atspindintys Irane gyvenančių klajoklių gyvenimą, rankų darbo austinės pagalvės ir druskos maišai.

    Šioje, vienintelėje Lietuvoje tokio pobūdžio galerijoje į Rūmų klubą susirinko kelios dešimtys rūmų narių, panorusių susipažinti su unikaliais persiškais kilimais ir jų žinove, kolekcioniere , knygų autore Laura Bohne.

    „Kiekvienas autentiškas persiškas kilimas turi savo sielą, kuri remiasi į istoriją, tradicijas, tautų išmintį ir yra perduodama iš praeities į dabartį“, – sako Laura Bohne, 2010 m. išleidusi pirmąją savo knygą „Persiški kilimai – istorija ir tradicijos“, 2012 m. surengusi unikalią, vos kelias valandas trukusią ir tik su vardiniais kvietimais prieinamą parodą „Žalgirio“ arenoje „Antikvariniai persiški kilimai ir tekstilės privačiose Europos kolekcijose“. Šiemet tokia paroda bus surengta Rygoje, kurioje didžiąją dalį eksponatų sudarys jau Lietuvos privačiose kolekcijose, šeimose saugomi persiški kilimai.

    Kolekcionierės ir žinovės teigimu, visi autentiški (ne komerciniai) persiški kilimai prilygsta aukštajam menui, garsiausių pasaulio dailininkų paveikslams, meno vertybėms, perduodamoms iš kartos į kartą kaip šeimos relikvijos. Jų kaina aukcionuose gali siekti astronomines sumas, o kai kuriuos po pasaulį tiesiog vaikosi „šiek tiek pamišę“ kolekcionieriai. 2010 m. parodoje-aukcione Londone vienas kilimas buvo parduotas už 7,2 mln. eurų. Ir tai buvo XVI amžiaus kilimas iš Persijos. Pradinė jo kaina, įrašyta į aukciono katalogą, sukosi ties 900 eurų riba.

    „Kuo daugiau technologijų aplink mus, tuo daugiau patiriame nostalgijos savo ištakoms, vadinamiesiems „nostalgijos objektams“, – pasakojo galerijos savininkė.

    „Žiūrėti į persišką kilimą – tai žiūrėti į artistiško meno pasaulinį, puoselėtą daugiau kaip 2 500 metų. Persai pirmieji pradėjo rišti kilimus ir per daugelį kūrybingo ir išradingo darbo šimtmečių, pasinaudodami praeities kartų patirtimi, įgijo unikalių ir neprilygstamų gabumų šioje srityje, – pasakoja Laura Bohne. – Nuolat gražėjantys kilimai, anksčiau buvę tik reikalingu daiktu ir paprastu grindų patiesalu, saugančiu nomandų gentainius nuo šalčio ir drėgmės, tapo prabangos elementu ir yra tikras kontrastas jo istorijos kukliai pradžiai, kai nomandų gentys klajodavo po Persiją. Ilgainiui kilimai įgijo naują paskirtį ir vartotojus – karalius ir didikus, siekiančius išreikšti savo gerovę ir papuošti savo rūmus, menes.“

    Pasak Lauros, kilimuose, jų raštuose, rišimo būduose užkoduotos istorinės žinios, tam tikros tautos kultūra, tai savotiškas tautų DNR. O svarbiausia juose– ornamentika, heraldika ir spalvos. Vertingiausia yra mėlyna – vadinamoji kosminio kūrinio spalva.

    Šioje unikalioje aplinkoje buvo pasveikinti nauji rūmų nariai: AB „Jonavos grūdai“, advokatų R. Mištauto ir Ž. Kalinausko kontora, UAB „Akto“, IĮ „Alinos artelė“, VšĮ „American English School“ ir UAB „Daimora“.





Skip to content