• Naujienos
  • Algimantas Astrauskas padeda Ukrainos neįgaliesiems su judėjimo negalia

    Algimantas Astrauskas padeda Ukrainos neįgaliesiems su judėjimo negalia

    2015 m. gegužės mėnesį su darbiniu vizitu Ukrainoje viešėjo Algimantas Astrauskas, Lietuvos ortopedijos ir medicinos pramonės įmonių asociacijos prezidentas, UAB „Pirmas žingsnis“ savininkas ir direktorius.

    2015 m. gegužės 27 d. Kijeve buvo pasirašytas svarbus dokumentas – Deklaracija apie ketinimą bendradarbiauti. Dokumentą pasirašė S.Artiuch, Ukrainos invalidų socialinės apsaugos fondo direktorius, ir Algimantas Astrauskas, Lietuvos ortopedijos ir medicinos pramonės įmonių asociacijos prezidentas.

    Abi pusės išreiškė įsitikinimą, kad šis bendradarbiavimas suteikia galimybių mažinti neįgaliųjų diskriminaciją, padės neįgaliesiems su judėjimo negalia sėkmingiau integruotis į visuomenę. Deklaracija numato glaudų Lietuvos ir Ukrainos ortopedijos įmonių bendradarbiavimą. Lietuvos ortopedijos ir medicinos pramonės įmonių specialistai organizuos mokymus, seminarus, parodas ir pan. Abi pusės keisis informacija bei gerąja patirtimi, organizuos bendrus mokomuosius renginius.

    Ukrainos Socialinės politikos ministerija kartu su Ukrainos invalidų socialinės apsaugos fondu 2015 m. gegužės 26 d. organizavo pirmą mokomąjį renginį Ukrainos ortopedijos specialistams – tarptautinę apskritojo stalo diskusiją: jo metu Lietuvos atstovai dalijosi metodine ir mokomąja medžiaga, gerąja patirtimi. Dalyviams buvo išduoti sertifikatai.

    Šis įvykis buvo plačiai nušviečiamas Ukrainos spaudoje, internete bei transliuotas informaciniais Ukrainos TV kanalais.

    2015 m. sausio mėnesį į „Palangos lino“ reabilitacijos centrą buvo atvežtas dėl žemiau kelio amputuotos kojos 40-metis S. Šapošnikas. Už tai jis turėtų būti dėkingas Kauno PPA rūmų narei, ortopedijos priemonių gamybos įmonei „Pirmasžingsnis“. „Žinodami, jog į Ukrainą grįžęs S.Šapošnikas vargu ar turės galimybę įsigyti kitą nuolatinį protezą, jįgaminome iš kokybiškų medžiagų“, – pasakojo ukrainiečiui protezą dovanojusios įmonės „Pirmas žingsnis“ vadovas Algimantas Astrauskas. Tokiu kilniu poelgiu, leidžiančiu ukrainiečiui žengti pirmą žingsnį, bendrovė tikrai pateisino savo vardą.

    Dar 2014 m. spalį europarlamentaro Petro Auštrevičiaus iniciatyva Vilniuje buvo surengti du lietuvių dailininkų nutapytųpaveikslų aukcionai. Jų metu buvo surinkta apie 30 tūkst. eurų, kuriuos nuspręsta skirti Ukrainos kariams kojų protezams gaminti ir pritaikyti. Šiuos protezus gaminsiančios bendrovės „Pirmas žingsnis“ direktorius A. Astrauskas jau porą kartų kartu su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais vyko į Ukrainą apžiūrėti sužeistųjų. „Stengsimės, kad už suaukotą pinigų sumą kojų protezus gautų ir galėtų vėl vaikščioti kuo daugiau kare sužalotų Ukrainos karių“, – teigė bendrovės vadovas.

    A.Astrauskas taip pat yra Tarptautinės ortopedų protezuotojų asociacijos narys, asociacijos „Šviesuva“ steigėjas ir prezidentas; Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Kauno skyriaus valdybos narys, „Special Olympics European Fit Feet“ programos savanoris ir aktyvus organizatorius, Rusijos Federacijos Protezuotojų gildijos narys , CEN/TC 293 Neįgaliųjų techninės pagalbos priemonės darbo grupės techninis ekspertas prie Švedijos neįgaliųjų instituto.

Skip to content