• Naujienos
  • Verslininkams apie verslo teisę

    Verslininkams apie verslo teisę

    „Ši knyga yra skiriama verslininkams. Knygos idėja paprasta: suteikti skaitytojui raktą, padedantį geriau suprasti teisinę savo verslo aplinką, kad pastarasis galėtų efektyviau ir saugiau puoselėti savo verslą“, – taip savo knygos „Verslo teisė“ pratarmėje rašo jos autorius advokatas dr. Tadas Klimas.

    Pasak autoriaus, knyga nėra mokslinė, akademinė, ji praktinio pobūdžio, siekianti pakeisti Lietuvos verslininkų požiūrį į teisę. „Yra daug leidinių apie teisę, teisininkų parašytų teisininkams, bet parašyta būtent verslininkams Lietuvoje – vienintelė“, – jos išskirtinumą pabrėžė T. Klimas, rūmų nariams pristatydamas „Verslo teisę“.

    „Lietuvos verslininkus pagal santykį su teise, ypač dėl požiūrio į sutartis, sąlyginai skirstau į kelis tipažus. Pirmasis tipažas – aferistas romantikas. Jis labai laimingas, mėto sutartis kaip gėles, nes viskas bus gerai, visuomet galima susitarti. Anaiptol taip nėra“, – sako dr. T. Klimas.

    Pasak advokato, antrasis tipažas – samurajus. Jis į derybas eina kaip į kovą galabyti ir kapoti galvų. Tačiau tokia taktika nelabai pasiteisina. Karinga įmonę nieko nepeš.

    Trečiajam tipažui jau reikalinga sutartis, bet bėda ta, kad jis realiai apie savo verslą neišmano. Jis bėga, lekia net suprakaitavęs, bet ne ten, kur turėtų.

    „Abi pusės laimi“ – toks turi būti pagrindinis derybų principas“, – pabrėžia advokatas, savo šviečiamąja veikla siekiantis, kad Lietuvoje būtų kuo mažiau aferistų romantikų ir samurajų, „nes jie trukdo“.

    „Kolekcionuoju lietuviškas sutartis. Randu jau tokių kuriozinių variantų; jeigu sutartys būtų gyviai, galėčiau eksponuoti šalia pūkuotų dinozaurų. Milijonai eitų pasižiūrėti“, – rašo T. Klimas, knygoje apibendrinantis šešias „įvairias nesąmones“ Lietuvos teisės praktikoje – pavyzdžiui, dėl UAB vertimo į anglų kalbą, nuomos sutartyse nurodomo termino nutraukti sutartį įspėjus prieš 30 dienų, dėl įmonių antspaudo naudojimo ar force majeure punktų sutartyse.

    Knygoje „Verslo teisė“ galima paskaityti apie sutarčių dalis nuo pavadinimo iki parašo, apie konfidencialumo, tarpininkavimo, akcininkų ir kitas sutartis, licencijas, autorines teises, plagiatą, įmonių formas ir kt.

    Dr. Tadas Klimas – advokatas, knygos „Comparative Contract Law“ (Carolina Academic Press) ir daugelio straipsnių bei LR įstatymų autorius, buvęs Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio patarėjas teisės klausimais, daugelį metų teikiantis teisinę pagalbą Lietuvos IT įmonėms, pedagogas, ėjęs profesoriaus pareigas, dėstęs JAV, Lietuvos, Brazilijos, Ispanijos ir Vietnamo teisės mokyklose, vienos teisės mokyklos Lietuvoje kūrėjas ir buvęs ilgametis vadovas. 1992 m. Tadui Klimui suteiktas vienas iš pačių aukščiausių JAV valdžios apdovanojimų – „National Intelligence Medal of Achievement“. 2009 m. LR Prezidento dekretu Tadas Klimas apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“.








Skip to content