• Naujienos
  • Iššūkiai Kaunui

    Iššūkiai Kaunui

    Sausio 20 d. Kauno savivaldybės didžiojoje salėje įvyko konferencija „Nauji iššūkiai Kaunui“, kurią organizavo „Kauno dienos“ redakcija, o renginio partneriai buvo Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Konferencijoje pranešimą „Iššūkiai Kauno verslo bendruomenei“ skaitė rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis. Renginyje dalyvavo apie 50 rūmų narių – verslo atstovų.

    Konferencijoje dalyvavo trys Vyriausybės nariai – socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimantas Pabedinskienė, teisingumo ministras Juozas Bernatonis ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Sveikinimo žodį susirinkusiems valdžios, verslo ir akademinės bendruomenės atstovams tarė miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

    Vicemeras Simonas Kairys pranešime apžvelgė Kauno istorijos aspektus ir tapatybės paieškas šiandien, tam tikrus visuomenėje gajus stereotipus ir gana skirtingas nuomones. Jų spektras vertinant Kauną – nuo nuobodaus, atsilikusio iki augančio, perspektyviausio miesto. Šiandieninei Kauno vizijai, vicemero nuomone, pakanka kelių sakinių: tvarus ir pilietiškas miestas, pažangus verslo ir inovacijų lyderis, modernios ir įtraukiančios kultūros miestas, besimokančių ir verslių žmonių miestas.

    Teisingumo ministras J. Bernatonis konferencijos dalyviams pristatė nuveiktus darbus tobulinant verslo aplinką ir diegiant elektronines paslaugas verslui. Susisiekimo ministras R. Sinkevičius kalbėjo apie Kauno kaip automobilių, geležinkelio, upių ir oro transporto kelių kryžkelės perspektyvas ir artimiausius plėtros etapus – tiek „Rail Baltica“, tiek Kauno oro uosto ir kt.

    Rūmų prezidentas B. Žemaitis analizavo Kauno verslo struktūrą – kurie sektoriai yra patys reikšmingiausi, kas generuoja didžiausias miesto biudžeto pajamas? Ar Kaunas prekybos miestas? Gal gamybos? Gal logistikos? Studijų? Sveikatinimo? Prezidentas retoriškai klausė: ar Kaunas dar turi kuo dalintis, jei jau išdalijo ketvirtadalį savo gyventojų per nepriklausomybės laikotarpį? Gal Kaunas veža? Gamina? Gydo? Moko? „Šūkis – tai ir yra iššūkis“, – pabrėžė rūmų prezidentas.

    KTU rektorius prof. Petras Baršauskas kalbėjo apie labai komplikuotą aukštojo mokslo situaciją, kurią lėmė aiškios strategijos nebuvimas, orientacija į kiekybę, diplomų devalvacija, studijų finansavimo sistema, neefektyvus universitetų tinklas ir kt. „Turėtume eiti tuo keliu, kuriuo eina Europa – konsolidacijos keliu, geriausių pajėgų vienijimosi keliu“, – akcentavo rektorius, ateities universitetu matantį susijungusius KTU, LSMU ir ISM.

    Įdomių įžvalgų apie Kauno įvaizdį Lietuvoje pateikė žinomas konsultantas Mykolas Katkus. Jis palinkėjo Kaunui nesureikšminti Vilniaus, nesilygiuoti į jį, o daryti tai, ką sugeba geriausiai, pabrėžti savo pranašumus ir išskirtinumą, , užuot bergždžiai lenktyniavus.

    Daugiau fotografijų




Skip to content