• Naujienos
  • Atsiveria galimybė susigrąžinti istorinį rūmų pastatą?

    Atsiveria galimybė susigrąžinti istorinį rūmų pastatą?

    Sausio 5 d. kultūros ministrė Liana Ruokytė–Jonsson lankėsi Kaune. Jos vizito darbotvarkėje, be susitikimų su miesto ir kultūros įstaigų vadovais, iš anksto buvo numatytas ir apsilankymas Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose. Ministrė kartu su Kauno vicemeru Simonu Kairiu ypač domėjosi miesto tarpukario architektūros likimu.

    L. Ruokytė-Jonsson apžiūrėjo istorinį V. Landsbergio-Žemkalnio projektuotą prekybos, pramonės ir amatų rūmų pastatą K. Donelaičio g. 8, kurio nedidelę dalį šiandien užima ta pati atkurta organizacija, kuriai jis ir buvo specialiai projektuotas bei iš jos lėšų pastatytas 1939 m.

    Rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis, viceprezidentas Zigmantas Dargevičius su ministre aptarė dabartinę situaciją ir perspektyvas, jei bibliotekai pavyktų gauti europinę paramą pastato Radastų g. rekonstrukcijai. Tokiu atveju bibliotekos skyriai iš K. Donelaičio g. 8, kur nebemato galimybių plėtoti savo veiklą, išsikraustytų į Parodų kalne esančią biblioteką, o prekybos, pramonės ir amatų rūmams atsivertų galimybės susigrąžinti istorinį pastatą.

    Kaip žinia, rūmų atidarymo iškilmės įvyko 1939 m. vasario 18 d., o visa statyba su inventoriumi tuomet kainavo 879 452 litus. Įėjusius pasitikdavo penkios įspūdingos tapytojo P. Kalpoko freskos (iš kurių kol kas atstatyta tik viena, likusios uždažytos iki 11 kartų), S. Ušinskio vitražai, rūmuose stovėjo paties V.Landsbergio-Žemkalnio projektuoti lietuviško stiliaus baldai. Kai kurie iš jų, pavyzdžiui, rūmų pirmininko krėslas, posėdžių salės baldai, taip pat puošnus, reprezentacinis Bohemijos krištolo sietynas išlikę iki šių dienų. Rūmuose yra skulptoriaus Broniaus Pundziaus kurti bareljefai „Pramonė“ ir „Prekyba“.

    Šiandien pastato būklė apverktina.



Skip to content