• Erasmus + strateginių partnerysčių projektas “COOK IT FORWARD”

    Projekto numeris: 2020-1-LT01-KA202-077975

    Projekto trukmė: 2020 11 – 2022 10

     Kauno regiono kulinarinio paveldo puoselėjimo iniciatyva

    Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su Kauno statybos ir paslaugų mokymo centru  vykdo projektą, skirtą  regiono kulinarinio paveldo puoselėjimui. Projekte kulinarijos kultūra ir tradicijos bus naudojamos kaip kūrybinių naujovių variklis. Profesinių mokyklų mokiniai ieškos kulinarinių tradicijų, senovinių receptų, užmirštų regioninių ingredientų, tradicinių maisto gaminimo technologijų ir  jas pritaikys XXI a.

    Kulinarinė patirtis yra svarbus kultūrinio turizmo aspektas, todėl vietos paveldas tampa svarbiu ekonominiu veiksniu ne tik Lietuvoje.

    Mūsų uždaviniai:

    • Didesnis jaunimo (profesinio mokymo sektorių) įsitraukimas į savo regionų kultūros paveldą, jo puoselėjimą, tiriant ir renkant senovinius maisto gaminimo būdus, metodus, tradicinius receptus ir pamirštas daržoves.
    • Plėtojamas tarpkultūrinis jaunimo dialogas apie kulinarinį kultūros paveldą.
    • Plėtojamas kartų bendradarbiavimas (per receptų žinias, gaminant maistą, tradicijas, istorijas).
    • Saugomas Kauno regiono kulinarinis kultūros paveldas.
    • Ugdomos mokinių kompetencijos būsimam darbiniam gyvenimui, didinant jų atsakomybės jausmą, bendradarbiavimą, kūrybiškumą, verslumo principus, iniciatyvumą.
    • Padidintos mokinių mokymosi darbo vietoje galimybes.
    • Išplėtotas profesijos mokytojų tinklas.
    • Sukurta Kauno regiono kulinarinio paveldo puoselėjimo strategija ir suinteresuotųjų šalių tinklas.

    Projektu siekiame poveikio  profesinio mokymo mokiniams, profesijos mokytojams, dėstytojams ir įmonėms (restoranams, maistą gaminančioms įmonėms, viešbučiams ir pan.).

    Mokiniai Lietuvoje, Airijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose ir Belgijoje turės:

    1) ištirti savo tinklą (tėvus, kaimynus, senelius ir kt.), kad sužinotų apie kultūros paveldą kulinarijos tradicijas, senovinius receptus, pamirštus ingredientus ir tradicinius kepimo būdus.

    2) susieti kulinarijos tradicijas su šiuolaikinėmis tendencijomis ir naujomis technikomis (pvz., 3D spausdinimas, tvarumas ir regioninių produktų naudojimas) bei atnaujinti receptus ir kepimo būdus. Mokiniai (tarptautinėse grupėse) galvos apie naujoviškus būdus, kaip pritaikyti senovinius receptus ir maisto gaminimo metodus XXI amžiaus paklausai.

    3) siūlyti savo naujus išradimus įmonėms ir juos įgyvendinti bendradarbiaujant su kulinarinio darbo pasaulio suinteresuotosiomis šalimis.

    Tikimės, jog Kauno mokiniai supras kulinarinio paveldo svarbą savo asmenybės tapatybei, bendruomenės identitetui, tarpkultūriniam dialogui ir didžiuosis bei garsins Kauno regioną!

    Projekto konsorciumą sudaro projekto partneriai iš Lietuvos, Airijos, Ispanijos, Nyderlandų ir Belgijos:

    • Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras
    • Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai
    • Friese Poort vocational college, Friesland, The Netherlands
    • Slow Food Youth Network Fryslân, Friesland, The Netherlands
    • IES Hospitality and Tourism vocational college, Orellana la Vieja, Spain
    • EOLAS, Badajoz, Spain
    • Bia Innovator Campus, County Galway, Ireland
    • Momentum, County Leitrim, Ireland
    • Open Education Community, Brussels, Belgium

     

    Daugiau informacijos: Švietimo ir mokslo sk. vadovė Aušra Misonė, ausra.misone@chamber.lt


    2021-09-29

    Rugsėjo 29 d. Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre vyko ketvirtasis projekto „COOK IT FORWARD“ Kauno regiono kulinarinio paveldo grupės susitikimas.

    Susitikimas buvo skirtas „smetoniškos“ duonos kepimui ir degustacijai, kuriai nuostabiai vadovavo vyr. profesijos mokytoja Salomėja Česnulevičienė. Susitikimo dalyviai stebėjo duonos pašovimą į pečių, lydint tarpukario dainoms, turėjo galimybę paragauti  įvairių rūšių duonos kepinių bei eksperimentinę riešutų duoną (Riešutų duonos idėja ir pirminis receptas – gerb. Aida Čižikaitė), karvojų, išskirtinio skonio ir kvapo girą.

    Kitas susitikimas planuojamas spalio mėn.

    2021-10-27

    Spalio 27 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Maisto mokslo erdvėje vyko penktasis projekto „COOK IT FORWARD“ Kauno regiono kulinarinio paveldo grupės susitikimas.

    Susitikimo metu akademikė prof. dr. Elena Bartkienė skaitė pranešimą „Maistas – nuo maistinės vertės iki maisto mikrokomponentų bei vartotojams sukeliamų emocijų svarbos“. Vyko duonos raugų mikroorganizmais fermentuotų obuolių sulčių degustacija: Likerto skalėje bei vertinant vartotojams sukeliamas emocijas (dr. Vytautė Starkutė, lektorė Eglė Zokaitytė.). Dalyviai ragaudami fermentuotas obuolių sultis, galėjo įsivertinti, kokias emocijas jos jiems sukėlė. Renginio metu taip pat vyko duonos raugų, pagamintų naudojant grynas pieno rūgšties bakterijas, pasižyminčias antimikrobinėmis savybėmis, išskirtas iš tradicinių savaiminių raugų, pristatymas (akademikė prof. dr. Elena Bartkienė, dr. Vytautė Starkutė, lektorė Eglė Zokaitytė). Daugiau apie susitikimą skaitykite čia.


Skip to content